A nap témája: Csökkent a várható élettartam hazánkban

Számos európai országban maradandó nyomot hagyott a születéskor várható élettartamban a koronavírus-járvány, így az alacsonyabb szinten van most, mint 10 évvel ezelőtt – írja a 24.hu az Eurostat legfrissebb, 2021-re vonatkozó előzetes adatai alapján.

Az Európai Uniót valamennyi országát felölelő becslés szerint Szlovákiában és Bulgáriában mérték a legnagyobb negatív változást: 2020-ról 2021-re 2,2 évvel csökkent a születéskor várható élettartam. De nem sokkal marad le Lettország (-2,1 év) és Észtország sem (-2 év). Őket követi Románia (-1,3 év) és Magyarország (-1,2 év), majd Görögország (-1,1 év) és Horvátország (-1).

Ehhez képest Belgiumban tavaly 1,1 évvel nőtt a várható élettartam, amellyel már megközelítik a járvány előtti értéket, de Spanyolországban és Svédországban is közel egy évvel ezelőtt magasabb értéket mértek, mint 2020-ban.

Más tagállamok viszont kevéssé érezték meg a járványt ebből a szempontból: Dániában, Németországban, Finnországban alig volt változás, míg Luxemburgban most még kicsivel magasabb is az érték, mint a Covid előtt.

Az előzetes becslések alapján az EU 27 országa közül jelenleg Spanyolországban a legmagasabb a várható élettartam 83,3 évvel, míg a legalacsonyabb Bulgáriában, ahol csaknem 12 évvel korábban halnak meg az emberek. A lap kiemeli:

Hazánk azonban a 74,5 éves értékével még mindig közel hat évvel van lemaradva az EU27 átlagától, miközben a tagországok többsége legalább egy évvel előzi az uniós átlagot.

Ahogy az is beszédes adat, hogy a visegrádi országokban (köztük hazánk is) és Romániában most alacsonyabb a várható élettartam, mint tíz évvel ezelőtt. Ez a mutató ugyanis Magyarországon 2011-ben még 75,1 év volt.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Az új határvadászok tizede már felmondott

Augusztus 15. és november 21. között 86 szerződéses határvadász fel is mondott (hatósági szakzsargonnal élve: benyújtotta lemondó nyilatkozatát) – tudta meg a Magyar Hang az Országos Rendőr-főkapitányságtól. Vagyis, az aktív állomány tizede már lemorzsolódott, hiszen a felmondás azonnal hatállyal megszünteti a rendőrségi jogviszonyt.

Tovább »

Fejlemény a Bartók-ügyében: a bíróság mérlegelés nélkül utasította el tiltakozó szülők kérelmét

Az ítélőtábla nem mást mondott, minthogy a bíróság iratellenes érvre alapozva, mérlegelés nélkül utasította el a kérelmünket – azaz nem létezik semmilyen irat, amire hivatkozhat a tankerület, hogy jogosan van a Bartók az Almásiban. Szóval indul a második menet – adta hírül a bartókos szülők jogi képviselője az iskoláért összefogott csoportban.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Az EP ragaszkodik ahhoz, hogy fagyasszák be a Magyarországnak szánt EU-s forrásokat

Az Európai Parlament képviselői csütörtökön 416 szavazattal, 124 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban kijelentették, hogy „a Bizottság és a magyar kormány által megtárgyalt 17 intézkedés nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit jelenleg fenyegető rendszerszintű kockázat kezeléséhez”, még akkor sem, ha azokat teljes mértékben végrehajtják – írja a 444.

Tovább olvasom »