A nap témája: Elképzelhető, hogy maradnak az árstopok

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője a Világgazdaságnak azt mondta, ha a kormány arra vár, hogy érezhetően csökkenjen az infláció, az csak az év második felében jöhet el. A szakember szerint nem kizárt, hogy még három hónappal, tehát összességében még fél évvel meghosszabbítják az árkorlátozásokat – írja a Világgazdaság.

Április közepén dönt a kormány az árstopok meghosszabbításáról. Bár idáig úgy tűnt, lezárul a rögzített árak kora Magyarországon, a kormányzati megszólalások alapján egyre nagyobb az esélye, hogy a kabinet további három hónappal kitolja az élelmiszerekre vonatkozó árstopot, amelynek jelenlegi határideje 2023. április 30.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a kabinet fenntatja azokat az intézkedéseket, amelyek a drágulás mérséklését szolgálják, így az árstopok is addig maradnak, amíg érezhetően nem csökken az infláció.

Erre pedig az elemzői várakozások szerint március–április folyamán aligha lehet számítani, hiába vagyunk túl az inflációs fordulaton, a tavaszi hónapokban bőven 20 százalék fölött alakulhat a fogyasztói árak emelkedése, tehát ez a feltétel biztosan nem áll fenn.

„Korábban volt egy olyan várakozás is, hogy április végén a kormány nem hosszabbítja meg az árstopokat, ám sem a miniszter szavai, sem az inflációs folyamatok nem támasztják alá ezeket a vélekedéseket”

– mondta a portálnak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, aki úgy számolt, hogy a februári 25,4 százalékos drágulás után, márciusban 24,7, áprilisban pedig 23,5 százalékos lehet a fogyasztói árak emelkedése, de még májusban és júniusban is 20 százalék fölött alakulhat.

Ha arra a vár a kormány, hogy érezhetően csökkenjen az infláció, az csak az év második felében jöhet el – jegyezte meg a szakember, hozzátéve, ezek alapján tehát nem kizárt, hogy később még három hónappal, tehát összegészében még fél évvel meghosszabbítja az árkorlátozásokat. Török Zoltán ugyanakkor úgy véli, hogy nem jó, ha az árakat ilyen durva intézkedésekkel befolyásolja az állam, ezért jó lenne a korlátozást mielőbb kivezetni.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink