A nap témája: Februártól olcsóbb lesz a liszt, de a termelők egy része csődbe mehet

Öt százalékkal csökkentik a liszt árát februártól a malmok – mondta az RTL Híradónak Gabonaszövetség tagozati elnöke. Ez jó hír a fogyasztóknak, a magyar termelők egy része viszont fizetésképtelenné válhat.

A Gabonaszövetség tagozati elnöke a Híradónak azt mondta, hogy bár nő a bérköltség és drágul a csomagolás, mégis csökkenteniük kell a liszt árát, mert a búza árának zuhanása miatt ezt követelik a pékek.

„5 százalék körül lehet a csökkenés, ami úgy gondolom, februárban elindul. De ahogy a búza ára megy lefelé, és sajnos úgy néz ki, hogy továbbra is csökkenni fog a búza ára, ezt követi általában a liszt árának csökkenése is”

– mondta Lakatos Zoltán.

A magyar gazdaságok 10 százaléka azonban fizetési nehézségekkel küzd. Amióta ugyanis megindult a gabonaszállítás a háború sújtotta Ukrajnából, hetek óta csökkent a gabona ára – a magyar termés tonnánkénti árát ez eddig harmadával nyomta le.

„Ez 90-95 ezer forint. Ennyiért búzát Magyarországon nem lehet termelni. Kukoricából lényegében semmi kereslet nincs”

– mondta Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára.

Nagy István agrárminiszter hétfőn segítséget ígért gazdáknak. Mint mondta, kezdeményezést tettek az Európa Tanács felé, hogy „hozzon intézkedéseket az európai belpiac stabilizálása érdekében”.

A vásárlók persze jól járnak az olcsóbb gabonával. Raskó György agrárközgazdász a Híradónak azt mondta, hogy április-május táján egyértelműen megáll az élelmiszerárak növekedése Magyarországon.

„A fogyasztói árakban akár még nominál értékű csökkenés is lehet. Elsősorban a tejtermékek estében, hiszen ott a lakosság láthatóan azt az árat, ami akár az egyszerű trappista esetében kialakult a kereskedelemben, nem hajlandó elfogadni”

– fejtette ki az agrárközgazdász.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink