A nap témája: Hazánknak többé nem elérhető a Norvég Alap 77 milliárd forintos támogatása

Az oslói külügyminisztérium a Népszava kérdésére erősítette meg, hogy Magyarország számára többé nem elérhetőek a Norvég Alap 2014-2021-es forrásai.

Vagyis ezzel eldőlt, hogy az összesen 77 milliárd forintos támogatás nem csúszik, nem átmenetileg került veszélybe, hanem végérvényesen elveszett. Ez annak tükrében fontos információ, hogy a magyar kormány továbbra is azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy az összeg még menthető.

A lap kiemeli, hogy múlthéten a Miniszterelnökség még azt írta: a magyar fél javaslatot tett új határidő kitűzésével az egyeztetések folytatására. Majd Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós forrásokért felelős államtitkára egy interjúban azt nyilatkozta hogy, „egyedül a norvégokon múlik”, létrejön-e a megállapodás.

A vita még 2014-ben kezdődött, amikor a kormány „megtámadta” a Norvég Alapból a civileknek járó keret elosztását koordináló Ökotárs Alapítványt, mondván az sorosista szervezet. Az Orbán-kormány kontrollt szeretett volna a pénzek koordinálása felett, míg a norvégok pedig ragaszkodtak a kabinettől független szervezethez. 2020 végére úgy tűnt kompromisszum születik, karácsony előtt a norvég külügyminisztérium be is jelentette, hogy megszületett az egyezség.

De a civil pénzek elosztásával kapcsolatban csak abban állapodtak meg: a két kormány később külön állapodik meg egy mindkét fél számára elfogadható, a kormánytól független támogatáskezelőről – írja a lap. A megállapodásra július második feléig volt idő, mivel megegyezniük nem sikerült, a támogatást megvonták. A norvég kormány azonban múlthéten jelezte, hogy dolgoznak a megoldáson, amivel ennek ellenére támogatni tudják a magyar civil szervezeteket.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Települési elismerést kapott a Földeák Polgárőr Egyesület

Az önkormányzat képviselő-testülete a Falunapot megnyitó ünnepi ülésén ,,Földeákért” címet adományozott a Földeák Polgárőr Egyesület részére. A kitüntetéssel járó, külön erre az alkalomra készített díszoklevelet és emlékplakettet Vas Tibor, az egyesület elnöke vette át.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink