A nap témája: Ismét meghosszabíthatja a veszélyhelyzetet a kormány

Az erről szóló előterjesztést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be, az orosz-ukrán háborúra hivatkozva, de ami a lényeg, ezzel folytatódhat a rendeleti kormányzás.

Semjén szerint az orosz-ukrán háború a második világháború óta nem tapasztalt humanitárius helyzetet eredményezett, és megváltoztatta az európai gazdasági helyzetet is.

A humanitárius katasztrófa kezeléséhez, energetikai és a nemzetközi, gazdasági változások következményeinek kivédéséhez Hazánknak továbbra is biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét

– áll az előterjesztés indoklásában.

Humanitárius katasztrófáról eddig nem volt szó és elemzők szerint a „nemzetközi, gazdasági változások” sem igazolnák a rendeleti kormányzás folytatását, de úgy tűnik ez nem zavarja Semjén Zsoltot, aki előterjesztésében jelezte, a következmények enyhítése érdekében, továbbá annak biztosítása végett, hogy az ország mielőbb maga mögött hagyja a háború káros következményeit, a Kormány a veszélyhelyzet meghosszabbítására tesz javaslatot.

Legutóbb tavaly november végén hosszabbították meg a különleges jogrendet, akkor júniusig, azonban a kormány még tavaly májusban egy rendelettel az egész országra háborús veszélyhelyzetet hirdetett. Később az Országgyűlés kormánypárti többsége törvényben hatalmazta fel a kormányt, hogy a veszélyhelyzet idején hozott rendeletek hatályát meghosszabbítsa, ám a törvény november 1-jén hatályát vesztette. Azonban életbe lépett az Alaptörvény kilencedik módosítása, amely a különleges jogrenddel kapcsolatos szabályokat átalakította, a kormány pedig új veszélyhelyzetet hirdetett ki, igaz csak 30 napra hirdethető ki, de parlamenti felhatalmazással a kormány azt meghosszabbíthatja, a különleges jogrendben rendeletet alkothat, amellyel – sarkalatos törvényben meghatározottak szerint – egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

(alfahir.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »