A nap témája: Jót tenne az egyháznak, ha elapadnának a kormányzati források számukra

Hosszú interjúban beszélt a Válasz Online-nak Hodász András többek között arról, hogyan mérgezi szerinte egyháza erkölcsiségét az állami pénz. A katolikus pap kitér arra is, hogy válaszút elé érkezett hivatásával kapcsolatban.

Hodász arra a kérdésre, hogy kampányidőszakban van-e belső szabályzata a katolikus egyháznak azt válaszolja:

,,írott szabályzat erre vonatkozóan nincs. Kimondott-kimondatlan jogszokás van. Eszerint alapvetően nem kampányolunk, de ha mégis, akkor a Fidesz mellett.”

Hozzáteszi: ennek megfelelően kiverte a biztosítékot a keresztény-nemzeti oldalon, amikor egy fényképen szerepelt Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölttel, miközben egyes paptársai fideszes szórólapon szerepeltek és ajánlották a jelöltet.

Hodász szerint a katolikus egyháznak el kellene végre döntenie, hogy „kimarad a pártpolitikából és egyetlen pap sem buzdít senkinek a támogatására, vagy mindenki támogassa, akit szíve szerint támogat és buzdítson rá, ha kedve tartja”.

Kitér Bese Gergő atya zugligeti „kampányrendezvényére” is. Erről azt mondja, hogy „ha Bese Gergő atya egy közösségi házban, reverenda nélkül elmondaná, hogy ő ezért meg ezért támogatja a kormánypártot”, nem lenne vele gondja. Majd hozzáteszi:

Templomban, az oltár mellől… Ezt viszont nem tartom szerencsésnek.

Amikor szóba kerül, hogy Bese szerint ha az ellenzék nyerne, elapadnának az egyháznak szánt források, úgy reagál:

Halleluja! Bárcsak. Annyira jót tenne az egyháznak! Ez bizony a probléma szíve közepe. Bárkivel vitatkozom kereszténység és politika kapcsolatáról, mindig ezt kapom meg érvként. „De hát kapjuk a pénzt!” Mégis milyen erkölcsiség ez? Milyen evangélium? Hol van a Bibliában, hogy a lopott pénz csak addig lopott, ameddig mi nem kapunk belőle?

A beszélgetésben megemlíti, hogy egy felmérésben 3000 megkérdezettnek több mint hetven százaléka mondta: zavarja, hogy a kereszténységből politikai termék lett. A gondolatmenetet így zárja:

Kiállunk a szószékre arról prédikálni, hogy ne lopj, ne hazudj és mások becsületében kárt ne tégy, tíz perccel később, a hirdetéseknél meg arra buzdítjuk a híveket, hogy szavazzanak arra a formációra, amely ezeket látványosan nem tartja be?

Hodász később párhuzamot von a Kádár-rendszer kenyérára és a mostani benzinárstop között:

„Most sem érdekel senkit, hogy a benzin világpiaci ára 700 forint körül van. Mintha még mindig nem esett volna le, hogy nincs ingyenpénz. Elhisszük a nagy vezérnek, hogy megvéd minket a világpiaci áringadozástól is. S ezért tehet bármit cserébe. Holott mindig mi fizetjük meg a végén, sosem a nagy vezérek.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »