Új egészségügyi finanszírozásra van szükség

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint pótolni kell a szakdolgozói hiányt, és egy új finanszírozási rendszert kell kitalálni, összekapcsolva a magán és állami egészségügyet. Minderről az ATV Híradójának beszélt.

Az egészségügynek egy több területet átfogó mestertervre volna szüksége – mondta a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Népszavának. Kincses Gyula üdvözölte az orvosok béremelését, a hálapénz betiltását, ugyanakkor kritizálta az alacsony szakdolgozói béreket, a szakemberhiányt és a köz- és a magánegészségügy viszonyának rendezetlenségét.

Ennek kapcsán kereste meg az ATV Rékassy Balázst, aki elmondta, hogy teljes mértékben egyetért, „a magyar egészégügy sajnos teljesen szétesett állapotban van”. Szerinte az egészségügyi rendszernek se stratégiai iránya, se motivációs rendszere sincs, éppen ezért először a 20-25 ezer fős szakdolgozói hiányt kell pótolni, új finanszírozási rendszerrel össze kell kapcsolni a magán- és az állami egészségügyet.

Nyugat-Európában is így működik. Mondjuk, ha bizonyos műtétekből ellátási hiány van, akkor a magánellátás is beszáll ennek az ellátásába, de szervezett formában teszi. Azaz, nem a lakos vásárolja meg a műtétet, hanem mondjuk a biztosító azt mondja: ha nekem erre szükségem van, akkor ő veszi meg a szolgáltatást, és tudja is ellenőrizni ennek a színvonalát” – fogalmazott Rékassy Balázs. Ez a megoldás egyébként része volt az ellenzéki összefogás választási programjának is. 

Rékassy hozzátette, hogy ehhez nélkülözhetetlen egy új, szabadon működő, stratégiával rendelkező egészségügyi vezetés.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Elszállhatnak a temetkezési költségek is

Az utóbbi években stabilan, kiszámíthatóan emelkedtek a koporsós és hamvasztásos temetkezési alapszolgáltatások árai. Egészen mostanáig, ugyanis „a hazai temetkezési szolgáltatók bajba kerülhetnek a gazdasági környezet radikális romlása miatt, emiatt pedig komoly áremelések várhatóak a jövőben” – közölte a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Egyesületének elnöke, Palkovics Katalin az rtl.hu érdeklődésére.

Tovább olvasom »