Új egészségügyi finanszírozásra van szükség

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint pótolni kell a szakdolgozói hiányt, és egy új finanszírozási rendszert kell kitalálni, összekapcsolva a magán és állami egészségügyet. Minderről az ATV Híradójának beszélt.

Az egészségügynek egy több területet átfogó mestertervre volna szüksége – mondta a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Népszavának. Kincses Gyula üdvözölte az orvosok béremelését, a hálapénz betiltását, ugyanakkor kritizálta az alacsony szakdolgozói béreket, a szakemberhiányt és a köz- és a magánegészségügy viszonyának rendezetlenségét.

Ennek kapcsán kereste meg az ATV Rékassy Balázst, aki elmondta, hogy teljes mértékben egyetért, „a magyar egészégügy sajnos teljesen szétesett állapotban van”. Szerinte az egészségügyi rendszernek se stratégiai iránya, se motivációs rendszere sincs, éppen ezért először a 20-25 ezer fős szakdolgozói hiányt kell pótolni, új finanszírozási rendszerrel össze kell kapcsolni a magán- és az állami egészségügyet.

Nyugat-Európában is így működik. Mondjuk, ha bizonyos műtétekből ellátási hiány van, akkor a magánellátás is beszáll ennek az ellátásába, de szervezett formában teszi. Azaz, nem a lakos vásárolja meg a műtétet, hanem mondjuk a biztosító azt mondja: ha nekem erre szükségem van, akkor ő veszi meg a szolgáltatást, és tudja is ellenőrizni ennek a színvonalát” – fogalmazott Rékassy Balázs. Ez a megoldás egyébként része volt az ellenzéki összefogás választási programjának is. 

Rékassy hozzátette, hogy ehhez nélkülözhetetlen egy új, szabadon működő, stratégiával rendelkező egészségügyi vezetés.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

75 éve született Kishonti Ildikó (született: Schnur Ildikó) magyar színésznő.

Tovább »

Az emberek elkezdték felhalmozni az élelmiszert, lejárhat az árstop

A múlt hétvégén nemcsak a szokásos nagybevásárlást végezték el az emberek, hanem az árstopos termékekből is többet vásároltak, elkezdtek felhalmozni, mivel senki sem tudja, hogy a jövő héttől megszűnik-e az árstop, amelynek hatására hatalmasat drágulnának ezek a termékek – írja a Portfolio.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Indul a szúnyoggyérítés

Április 25-én kezdődik a központi szúnyoggyérítés, amelyet idén is a katasztrófavédelem koordinál. A szakemberek április végén a Tisza-tónál és Szolnoknál biológiai módszerrel lépnek fel a vérszívók ellen.

Tovább olvasom »

A nap témája: A héten napsütés és záporok is lehetnek

Változékony lesz az időjárás április utolsó hetében: napsütésre, de záporokra, zivatarokra is készülni kell. Hajnali fagyok már nem várhatók, helyenként 20 Celsius-fok körüli csúcsértékek is lehetnek – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tovább olvasom »