Nem jönnek az uniós támogatások Magyarországra, több száz milliót bukhatunk Orbánék miatt

Jelenleg – az agrártámogatásokon kívül – nem jönnek uniós pénzek Magyarországra. A 2021-2027-es költségvetésből azért nem, mert még nem írták alá az ehhez szükséges partnerségi megállapodást, a helyreállítási alapból (Helyreállítási és Rezílienciaépítési Eszköz, RRF) pedig azért nem, mert Brüsszel nem hagyta jóvá a magyar felhasználási terveket – írja a 24.hu.

A magyar kormánynak viszont annyira szüksége lenne a pénzre, hogy Orbán Viktor a legutóbbi nemzetközi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy uniós pénzek hiányában akár a pénzpiacról is szereznének forrást, kötvénykibocsátással. A kormány helyzetét nehezíti, hogy az Európai Bizottsággal való megegyezés esetén ugyan elindulhatnak a kifizetések a kohéziós alapok és az RRF esetében is, azonban néhány hónap múlva ismét elakadhat a folyósítás a múlt héten elindított úgynevezett feltételességi eljárás miatt.

Ez utóbbi egy teljesen új eszköz, így még az uniós szakértők sem tudják jelenleg, hogy a szankció pontosan mely területekre és milyen pénzek megvonására terjedhet ki, azonban alapvetően a közbeszerzések által érintett területek jöhetnek majd szóba. Ennek oka, hogy leginkább itt érhető tetten a korrupció, ami szöges ellentétben áll az uniós költségvetés pénzügyi érdekével.

Brüsszeli szakértők néhány százmillió eurós szankciókat tartanak elképzelhetőnek, Balázs Péter volt külügyminiszter és egykori uniós biztos szerint a helyreállítási alapon próbálhatják ki először az új eszközt.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Az emberek elkezdték felhalmozni az élelmiszert, lejárhat az árstop

A múlt hétvégén nemcsak a szokásos nagybevásárlást végezték el az emberek, hanem az árstopos termékekből is többet vásároltak, elkezdtek felhalmozni, mivel senki sem tudja, hogy a jövő héttől megszűnik-e az árstop, amelynek hatására hatalmasat drágulnának ezek a termékek – írja a Portfolio.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Már több balkáni ország is demokratikusabb, mint Magyarország

A demokrácia és a politikai szabadságjogok helyzetét monitorozó Freedom House legújabb jelentésében az áll, hogy Magyarország rontott a médiafüggetlenség területére vonatkozó mutatóján. Így hazánk 3,68-as összesített mutatóval rendelkezik, ami további romlás a magyar demokrácia állapotában – derül ki a 444.hu szemlézte friss jelentésből.

Tovább olvasom »