A nap témája: Kevesebb gáz érkezik Magyarországra a fűtési szezon kezdete óta

Tévhit, hogy a magyar tárolókban lévő, illetve az országba érkező földgáz a miénk lenne – írja a G7. Az ősz elején Szerbiából még naponta 18,5 millió köbméter földgáz érkezett, az elmúlt tíz nap alatt viszont az összes import nem érte el ezt a szintet.

Ennek egyfelől az az oka, hogy november elejétől a korábbi napi adagnak alig a fele érkezik naponta Szerbiából, másrészt pedig a hónap közepén karbantartás miatt leállt a szállítás Ausztria felől, ami a második legfontosabb import útvonalunk volt eddig.

Problémát jelent, hogy még ez a láthatóan megcsappant mennyiség sem marad egészében az országban, mivel ennek egy komoly része tranzitgáznak minősül, magyarán csak áthalad a magyarországi vezetékeken. Az előző egy hétben azonban folyamatosan napi 5–6 millió köbméter gázt vittek ki az országból leginkább Szerbia és Szlovákia, illetve kisebb mennyiségben Ukrajna felé – írja a portál.

A mindezek következtében a 11 millió köbméterre csökkent napi gázmennyiség a fogyasztás harmadát tudja csak fedezni, miközben az EU átlaghoz viszonyítva a hazai készletek látványosabban csökkennek. A portál szerint viszont a fogyasztási adatok önmagukban nem indokolnák a csökkenés mértékét.

A jelenség oka a G7-nek nyilatkozó szakértők szerint egyrészt az, hogy a lakossági gázellátásért is felelős MVM kevesebb gázt vásárol, mint korábban, míg a külföldre értékesítő kereskedők többet. Ugyan a kormányzat korábban több ízben korlátozta egyes árucikkek exportját, ám ez a földgáz esetében nem megvalósítható.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Határ nyílik Kübekháza és Óbéba között

Jóváhagyta a román kormány a szerb–magyar–román hármas határnál található Kübekháza – Óbéba (Beba Veche) közúti határátkelő megnyitásáról szóló határozatot csütörtökön – közölte Mihai Constantin kormányszóvivő a héten.

Tovább olvasom »