A nap témája: Kisvállalkozások tömegei jelenthetnek csődöt a rezsiárak miatt

Hiába a spórolás: kisvállalkozások tömegei jelenthetnek csődöt a magas rezsiárak miatt, amit főleg a szegényebb régiókban nem lehet majd kigazdálkodni. A kormány közben két fideszes országgyűlési képviselőt nevezett ki miniszteri biztosnak a villamosenergia-ellátás és lignittermelés felügyeletére – írja az rtl.hu.

A rezsiárak sok kisvállalkozásnak jelentenek hatalmas terhet, sokaknak pedig a véget. Ilyen például a debreceni Sunland szolárium. – 2010 elején nyitottunk, azóta működik töretlen sikerrel az üzlet, de a mai nappal zárunk – mondta az RTL Híradónak Bundik Norbert tulajdonos. Az ok az energia ára: képtelenség kigazdálkodni a drasztikusan megemelkedett rezsiszámlákat. „Céges felhasználóként a villanyszámla eddig 300 ezer forint volt, az most egymillióra emelkedett meg nagyságrendileg. És minden hónapban egyre több.” 

A gazdaságkutató megerősíti, egyáltalán nem egyedi esetről van szó.

,,A kata változása és az energiaszámlák emelkedése együttesen százezres nagyságrendben irthatja a vállalkozásokat”

– véli Molnár László, a GKI Gazdaságkutató vezérigazgatója.

A kisvállalkozók előtt egyetlen út van: áthárítják a magasabb rezsiárakat. De ezt csak akkor tehetik meg, ha a drágább szolgáltatást meg is veszik tőlük. „Márpedig a lakosságnál is nőni fog a rezsi, következésképpen kétszer meggondolja, hogy mire költ. Tehát egyik oldalon van egy növekvő költség a másik oldalon meg egy csökkenő vásárlóerő. Ebből azért le lehet vonni a következtetést, hogy igen nehezen fognak tudni tovább működni ezek a cégek. Főleg olyan településeken, ahol eleve alacsony a vásárlóerő” – magyarázta Molnár László.

Az adatok alapján a rezsicsökkentés átalakításáról szóló bejelentés óta jelentősen csökkent a hazai gáz- és áramfogyasztás. Gázból az egy évvel ezelőtti hasonló időszakhoz képest ötödével kevesebb fogyott júliusig. Az áram esetében 7 százalékos a csökkenés 2021 hasonló időszakához képest.

A Hivatalos Értesítőben csütörtök este megjelent Palkovics László technológiai és ipari miniszter két utasítása, amelyben miniszteri biztost nevezett ki a hazai villamosenergia-ellátás, valamint a lignittermelés felügyeletére. Mindkét biztos fideszes országgyűlési képviselő. Horváth László és Riz Gábor fejenként havi 520 ezer forintot kap a képviselői fizetése felett a biztosít teendőik ellátásáért.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

📺 Ledes közvilágítást építenek ki egész Kiszomboron

A község ezzel a beruházással próbál spórolni, számításaik szerint öt éven belül megtérül – derült ki a keddi testületi ülésen. Elfogadták Bajnóczi János költségcsökkentési javaslatait is és árajánlatot kérnek a mártélyi üdülő tetőszerkezetének felújítására.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: A magyar lakosság több mint fele lejjebb veszi a fűtést

Alacsonyabb hőmérséklettel, gyorsabb zuhanyzási idővel és LED-es izzókkal terveznek spórolni a legtöbben a magyarok közül a megnövekedett rezsiárak miatt – derül ki az IKEA kutatásából. A megkérdezettek többsége szerint jobb lenne a 18 fok feletti hőmérséklet otthon, a legtöbben mégis lejjebb tekerik majd a termosztátot, és takarékos termékeket is igyekeznek beszerezni.

Tovább olvasom »

A nap témája: Magyarország is támogatja az új szankciókat, még ha mást is állít a kormány

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország ellenzi a további szankciók bevezetését, Peter Stano külügyi szóvivő felidézte Josep Borrell külügyi főképviselő csütörtöki nyilatkozatát, amelyet Borrell 27 (ezt kétszer is elmondta) tagállam nevében tett. Ebben a következő szerepel: ,,partnereinkkel együttműködve a lehető leghamarabb további korlátozó intézkedéseket terjesztünk elő Oroszországgal szemben.”

Tovább olvasom »