Turizmus: a szállodaszövetség elnöke szerint nehezebb időszak jöhet, mint a covid alatt

Interjút adott Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a 24.hu-nak, aki adott többek között arról a megugró infláció jelenlegi és várható hatásairól, az orosz-ukrán háború miatti turizmus visszaeséséről is beszélt.

Úgy látja,

még nehezebb időszak jöhet, mint a covid alatt volt.

A Kolping Hotel Spa & Family Resort igazgatója elmondta, 2019 minden szempontból a magyar turizmus rekordéve volt, de a következő két évet a koronavírus-járvány miatt az állami segítség ellenére is megszenvedte az ágazat. Idén a nyári szezonban közel ugyanannyi szobafoglalás volt, mint 2019-ben, ugyanakkor 2021-et már nehéz lesz túlszárnyalni.

Baldauf szerint idén elkezdett visszarendeződni a piac, Budapesten is javul a helyzet, új küldő országok jelentek meg, miközben viszont Ukrajna és Oroszország kiesett, illetve az inflációra rendkívül érzékeny osztrákok és németek viszont kevesebben jönnek.

A szakember arról is beszélt, hogy emelkednek a szállodák árbevételei, de ezek nem kompenzálják a megugró költségeket.

Bár a szobaárak 15-20 százalékkal nőttek, de a bér- és energiaköltségek is jelentősen emelkedtek.

A kata megszüntetése kapcsán Baldauf Csaba kifejtette, bár az ő szállodájukban mindenki be van jelentve, ők is igénybe vesznek különböző szolgáltatásokat, például amikor műsorokat biztosítanak gyerekeknek. És mivel az előadóművészek jó része katázott, ez számukra azt jelenti, hogy megint nőnek a kiadásaik, mert átjelentkeznek majd egy másik vállalkozási formába, a pluszköltséget pedig megpróbálják rájuk hárítani.

A szállodaszövetség elnöke kiemelte, durvább helyzet jöhet, mint a covid alatt, főként az energiaárak miatt.

Baldaufék 500-550 százalékkal drágább árat fizetnek a gázért a Kolping hotelben, és az áramért is ötszörös ajánlatokat kapnak tavalyhoz képest.

Az infláció és a rezsiárváltozás miatt keresletcsökkenésre is számíthatnak a szállodások. Elképzelhető, hogy többen átállnak a 7-8 hónapos üzemelésre, úgy viszont kérdéses, hogyan lehet megtartani a dolgozókat.

Úgy véli, a jelenlegi helyzetben nem lehet eredményt elérni a téli hónapokban, így a kérdés az, hogy mikor nagyobb a veszteség mértéke: akkor ha zárva tart, vagy akkor, ha nyitva.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink