A nap témája: Még a fideszesek többsége sem hisz a korrupciómentes jövőben

A megkérdezettek közel kétharmada szerint az uniós pénzek reményében rohamtempóban felállított korrupcióellenes szervezetek nem fogják csökkenteni a hazai korrupciót – derült ki a Publicus Intézet Népszavának készült felméréséből. A többség szerint csak az uniós elvárásoknak akart a kormány gyorsan formailag megfelelni, hogy hozzájusson a közel 3000 milliárd forráshoz.

Az országgyűlés október 3-án és 4-én fogadta el azokat a törvényjavaslatokat, amelyek az EU korrupcióellenes kéréseinek feleltek meg.

A jövőben bárki számára elérhető lesz az úgynevezett vádkikényszerítés intézménye a kiemelt korrupciós ügyekben. Ha az ügyészség eddig ejtett egy korrupciós ügyet, a szabályozás szerint az érintettek csak pótmagánváddal kényszeríthették ki a bírósági eljárást, és más nem is értesült a nyomozás megszüntetéséről. A módosítás után azonban bárki kérhet jogorvoslatot korrupciós ügyekben.

Arról is döntöttek, hogy felállítják az Integritás Hatóságot: ez lenne az a teljesen új korrupcióellenes intézmény, ami a kormány szándékai szerint megelőzné, ellenőrizné a csalásokat, összeférhetetlenségi és korrupciós ügyeket. De szavaztak a korrupcióellenes munkacsoportról is, és megkönnyítik a közérdekű adatokhoz való hozzáférés lehetőségeit a veszélyhelyzet alatt.

A Népszava cikkéből az is kiderül, hogy nem feltétlenül tud arról mindenki, hogy a forrásokért cserébe mikben engedett a kormány Brüsszelnek. „Míg az ellenzéki szavazóknak közel 90 százaléka, addig a kormánypártiaknak csak kevesebb, mint kétharmada hallott róla, hogy a kormány összeállított egy korrupciót visszaszorító törvénycsomagot az EU követelésére” – írja a lap a felmérés alapján. Hozzáteszik, hogy a 30 év alattiaknál ennél is rosszabb a helyzet, ott csak a megkérdezettek 57 százalékuk értesült erről.

A fideszeseknek is csak 47 százaléka bízik egy kevésbé korrupt jövőben, az ellenzékiek 95 százaléka szerint pedig ettől a néhány szervezettől nem változik a korrupció helyzete.

Az is kiderült, hogy a megkérdezettek 71 százaléka támogatja, hogy az ország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, az összes válaszadó 71 százaléka szerint az uniós szervezetnek is vizsgálnia kellene a hazai korrupciós ügyeket. Ha fideszes és ellenzéki válaszadókra bontjuk le, azt kapjuk, hogy az ellenzékiek 98 százaléka támogatja az európai ügyészséghez csatlakozást, míg a fideszeseknek csak 37 százaléka. Bár utóbbiak negyede nem akart válaszolni erre a kérdésre.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Változik a forgalmi rend a szegedi klinikáknál

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Északi-Klinikaparkjának területén, az épületek körül úttestfelújítás zajlik. A munka zavartalanságának biztosítása érdekében változik a forgalmi rend is – olvasható az egyetem oldalán.

Tovább »

Zárva lesz a városháza

Igazgatási szünet lesz az önkormányzatnál december 22. és január 6. között, addig egyablakos ügyeleti rendszerben lehet ügyet intézni néhány órában.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Döntöttek, 7,5 milliárd eurót zárolnának, 5,8 milliárdot engednének Magyarországnak

Az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára – adta hírül az MTI. Ehhez azonban szigorú kondíciók társulnak.

Tovább olvasom »