A nap témája: Mégis folytatódik az SMA-szűrés Magyarországon

Bár tavaly év végén megszüntették a ritka genetikai betegség szűrési programját, az egészségügyért felelős államtitkár azt ígérte, talán 2025-ben újra lesz rá forrás a költségvetésben. Tegnap kiderült, hogy mégis visszaállítják. A sikerben a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselőjének, Balassa Péternek is szerepe volt.

A gerincvelői izomsorvadás (SMA) egy ritka, örökletes neuromuszkuláris betegség. A betegség kezelés nélkül táplálási nehezítettséghez, légzészavarhoz vezet, és jelentősen megrövidíti az életkilátásokat. Az újszülöttkorban megszülető diagnózis és megkezdett terápia lényegesen jobb eredménnyel jár, mint a tünetes állapotban megkezdett kezelés, ennek ellenére az SMA-szűrés kutatási programja 2023. december 31-én véget ért – idézte fel Facebook oldalán közzétett friss közleményében Balassa Péter.

Mint azt megírtuk, az egészségügyért felelős államtitkár tavaly év végi indoklása szerint „a 2024-es költségvetésből nem áll rendelkezésre forrás”. Közben viszont egyértelműen bizonyított, hogy kisebb terhet jelent az egészségügyi rendszernek a betegség korai kezelése – tette hozzá a konzervatív párt politikusa.

Balassa közleményében kiemelte, hogy

a decemberi döntés óriási felháborodást és médiavisszhangot váltott ki, az SMA Egyesület petíciót indított, melyet több, mint 40 ezren támogattak aláírásukkal.

A szűrés visszaállításáért folytatott harcból a jobbikos képviselő is kivette a részét, aki mint írja, sportolóként és édesapaként kiemelten fontosnak tartja a prevenciót, a betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatokat, így nyomon követte az újszülöttkori SMA szűrés eredményeit.

Balassa ezért kérdéssel fordult a belügyminiszterhez, hogy a program folytatásával kapcsolatban térjen jobb belátásra a kormány és 2024-ben is biztosítsák az ehhez szükséges forrást, hiszen emberéletet nem lehet pénzben mérni.

A Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője szerint óriási siker, hogy a csütörtöki napon bejelentette Gulyás Gergely, hogy idén is folytatódik az ingyenes program.

Balassa úgy látja,

a siker egyúttal bizonyítja, hogy összefogással, nyomásgyakorlással igenis lehet eredményt elérni!

„Nem szabad hagyni, hogy az emberek gyógyulását és életét jelentő egészségügyre – az adóforintokból – ne jusson elegendő forrás, és egyre több ellátásért a magánegészségügybe áramoljon a magyar emberek keresetének nagy része!”

– zárja sorait az ellenzéki politikus.

(alfahir.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink