A nap témája: Megszorításokat és átverést hozott az Orbán-kormány első 100 napja

Választási programja ezúttal sem volt a kampányban a Fidesznek, ígérete viszont igen. Egy kivétellel mindet meg is szegte – írta szeptember elején a hvg.hu, amikor az ötödik Orbán-kormány első 100 napját szedték össze.

A főleg riogatásra és az ellenfél kiragadott félmondataira épülő Fidesz-kampányból látványosan hiányoztak a korábban bőven tett pénzügyi ígéretek. Azért, mert a kormány már a kampányra készülve szétosztogatta a pénzt, amiből a választási győzelem utánra ígérni tudott volna.

A már előre kiosztott pénzeken túl Orbán Viktornak és a kormánypártoknak csak arra maradt mozgásterük, hogy a pozitív kampány helyett negatívat folytassanak és a kampányüzenetük kimerült abban: azért kell a Fideszre szavazni, azért nem szabad hagyni, hogy az ellenzék (Márki-Zay Péter avagy Európa legdrágább politikai hirdetésében a Fidesz szerint MiniFeri) győzzön, mert akkor elvesznének, megszűnnének azok, a jobbára jóléti intézkedések, amelyeket a Fidesz eddig bevezetett és elért. Így a fő kampányüzenetek ezek voltak:

  • MEGSZORÍTÁSOK lesznek, ha az ellenzék nyer
  • ADÓEMELÉS jön, ha az ellenzék győz
  • A REZSICSÖKKENTÉST eltörölné egy kormányváltás
  • HÁBORÚBA küldene Ukrajnába katonákat és fegyvereket Márki-Zay

Az április 3-i választáson a Fidesz–KDNP a korábbinál is magabiztosabb győzelmet aratva újra kétharmados parlamenti többséget szerzett, majd a fenti,

a kormánypárti szavazók felé egyenesen rémálomként sulykolt forgatókönyvből Orbán Viktor és új kormánya váltott valóra hármat is.

Egyedül azt tartották be, hogy (eddig) nem küldenek katonákat vagy fegyvereket Ukrajnába (igaz, Magyarország érintésével, más országhatáron keresztül mások szállíthatnak oda fegyvert). Ezen felül azonban

az ötödik Orbán-kormány éppen azt tette, amivel politikai ellenfeleit vádolta:

megszorításokat vezetetett be, adókat emelt és új adót vetett ki, továbbá, ha a rezsicsökkentést teljesen nem is törölte el, a kedvezményezettek körét jelentősen szűkítette és mennyiségi korlátozást is bevezetett.

Adóemelés, megszorítások

Már az új kormány megalakulásának másnapján, május 25-én bejelentette Orbán Viktor, hogy rezsivédelmi és honvédelmi alapot vezet be a kormány, elvonva ezzel a ,,bankoknál és a nagy multicégeknél keletkező extraprofitot”. Vagyis adóemelés, sőt új adó kivetése volt az egyik első döntésük.

A katások körének jelentős szűkítése ráadásul mintegy 450 ezer adózót, illetve családját érinti. A szigorítás valójában a taxisokon és egy szűk körön kívül mindenkit kizár ebből a kedvezményes adózási formából, a katások kevesebb mint egy százaléka jelezte eddig, hogy maradna ennél az adónemnél.

Később kiderült, hogy további mintegy 600 milliárd forintos kiigazításra lesz szükség – ennek áldozatul esik több százmilliárd forintnyi tervezett állami beruházás is.

Rezsicsökkentés csökkentés

Júniusban először azt jelentették be, hogy szűkítik a kedvezményezetti kört, és kizárólag a családok maradnak benne, az önkormányzatokat és a cégeket kizárják, majd júliusban azt is bejelentették, hogy az elszállt nemzetközi energiaárakra hivatkozva korlátozzák a lakosság számára az áram és a gáz ,,rezsicsökkentett” áron felhasználható havi mennyiségét, bevezették egyúttal az efölötti mennyiségre a ,,lakossági piaci ár”, mint hatósági ár fogalmát.

Mindez ráadásul nem is az első száz napban, inkább az első 50-60-ban történt. Vagyis meglepően rövid idő alatt rombolta le a Fidesz a korábban hosszú évek politikai aprómunkájával lépésről lépésre magáról kialakított képet.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: A héten már nem igazán lesz 10 fok fölötti hőmérséklet

Folytatódik a borult, párás idő a héten is, reggelente többfelé kell ködre számítani. A legalacsonyabb nappali hőmérséklet -5 és +4 fok között várható és a legmelegebb órákban sem emelkedik 10 fok fölé a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tovább olvasom »

Jogerősen életfogytiglanra ítélték Szilágyi István fiát

Helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését és jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön azt a férfit, aki 2020 májusában kalapáccsal agyonverte édesapját. A bírósági közlemény nem nevezte meg, de az áldozat Szilágyi István színművész.

Tovább olvasom »