A nap témája: Milliárdokba kerülnek majd a megyeátnevezések

Mint az ismert, január 1-től vármegyéknek kell nevezni a megyéket, ami rengeteg költséggel és átnevezéssel jár. Az összesítések szerint a hivataloknak, szervezeteknek több milliárd forintjába fog kerülni a változtatás, az államigazgatásban pedig több száz rendelethez, jogszabályhoz kell hozzányúlni.

A Telex gyűjtése szerint a módosítás több száz állami intézményt és civil szervezetet érint. A névváltoztatás után át kell írni az okiratokat, táblákat, pecsételőket, levélpapírokat. Több több ezer törvényt, helyi és országos szintű rendeletet, határozatot, alapító okiratot kell frissíteni. Mint kiderült:

  • a Miniszterelnökség 320 kormányrendelethez nyúl hozzá,
  • Agrárminisztérium 120 rendelet módosítását tervezi,
  • az Építési és Közlekedési Minisztérium 51,
  • a Kulturális és Innovációs Minisztérium 17 rendeletet ír át.

A Magyar Közút a portálnak azt mondta, 714 darab megyehatárjelző táblát kell átírnia. Hozzátették, igyekeznek költséghatékonyak lenni, elsősorban kisebb módosításokra, átmatricázásokra kerül majd sor, de egyes helyeken szükség lehet táblacserékre is.

A Nemzeti Választási Iroda választási szoftvereiben és felületein át kell írni a megyei választókerületeket vármegyei választókerületekre. A fejlesztések összeköltsége az NVI szerint 16 689 920 forint volt. A Legfőbb Ügyészség közölte, hogy már a változás bejelentésekor megkezdték a felkészülést, megyei főügyészségek nevét átírták az alapító okiratban, kicserélik a bélyegzőket, a levelek aláírásait, és a honlapon is módosítják az elnevezéseket. A hivatali táblákat 116 millió forintért cserélik ki, a szolgálati igazolványokat pedig összesen 951 forintért.

A NAV nem tér át januártól a vármegyei elnevezésekre, erre lehetőségük is van, mert a módosítás szerint a megyei elnevezés használható addig, ameddig az áttérés a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható. Magyarul a NAV-nak ez olyan költségekkel járna, amely már sértené a felelős gazdálkodást. Hasonlóan döntött a Magyar Labdarúgó Szövetség is, a Magyar Orvosi Kamara pedig arra vár, hogy a belügyminiszter utasítsa őket a megyei szervezetek átnevezésére. A Magyar Ügyvédi Kamara sem változtat január egytől, megvárják a februári tisztújítást.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A legtöbb Spar sem nyit ki szenteste napján

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.

Tovább olvasom »