A nap témája: Minden ötödik fideszes szavazó kilépne az EU-ból

Minden ötödik kormánypárti szavazó nemmel szavazna Magyarország európai uniós tagságára, míg a megkérdezettek háromnegyede azt gondolja a jogállamisági problémák és a korrupció miatt nem jut uniós forrásokhoz az ország – hívta fel a figyelmet az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselője egy közvélemény-kutatás adatait ismertetve kedden.

Ujhelyi István a Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón elmondta, a kutatást az EP szociáldemokrata frakciója készíttette a Publicus Intézettel, a frakció arra volt kíváncsi, hogyan gondolkodnak a magyar emberek az EU és Magyarország viszonyáról, mivel az elmúlt években Orbán Viktor miniszterelnök és a kormánypártok erőteljes ,,uszító” propagandát indítottak az EU-val szemben.

A főbb kutatási eredmények közé sorolta, hogy ha most lenne egy népszavazás Magyarországon, akkor a választók 86 százaléka bent tartaná Magyarországot az EU-ban. A válaszadók 48 százaléka pedig azt gondolja, hogy Orbán Viktor ki akarja vezetni Magyarországot az EU-ból – ismertette.

Ujhelyi István az uniós források befagyasztásával kapcsolatban beszélt arról is, hogy a válaszadók nagy része nem tartja igaznak, hogy a ,,nemváltoztató műtéteket propagáló LMBTQ-aktivisták” elleni magyar fellépés lenne Brüsszel haragjának okozója.

Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója elmondta, a kutatás még az ukrajnai háború előtt készült február első felében. Hozzátette: kétezer főt kérdeztek meg, az első ezer fő reprezentálja a magyar társadalmat, azaz klasszikus közvélemény-kutatásnak számít, a második ezer főben csak ,,kormányváltó szavazók” voltak, vagyis a ,,kormányváltó adatok” részletesebbek.

Az igazgató nem tartotta különösen meglepőnek, hogy a Fidesz-szavazók egy része EU-ellenessé vált, mert a Fidesz három-négy éve ,,felcsavarta” az EU-ellenes retorikát.

Megjegyezte, mivel kétféleképpen kérdezték, így több azon Fidesz-szavazók aránya, akik a népszavazáson nem lépnének be az unióba, mint azoké, akik egy népszavazáson kilépnének a szervezetből. Szerinte a kormány EU-ellenes retorikája a Fidesz-bázis erre nyitott részére van hatással, az ellenzéki oldalon hatástalan.

Pulai András kitért arra, hogy a kutatás idején a válaszadók többsége a jogállamiságot tartotta a legfontosabb védendő értéknek, a béke szerepelt a második helyen. Nem lenne meglepő, ha ez a háború hatására megváltozott – közölte.

Úgy folytatta, az állami propaganda ellenére is a kormánypárti tábor negyede (27 százaléka) problémát érez a magyarországi jogállamiságot illetően.

A kutató elmondta, a válaszadók 48 százaléka – 43 százalék ellenében – gondolja úgy, Orbán Viktor politikai célja, hogy kivezesse az országot az EU-ból. Hozzátette: eddig sosem volt ennek a gondolatnak többsége, eddig a magyar szavazók nem akarták elhinni, hogy van egy ilyen politikai cél, de az elmúlt évek politikai kommunikációja, EU-ellenes támadásai elértek egy új szintet.

Az igazgató szerint a magyar választói közösség immunrendszerének jó példája, hogy a hónapok óta tartó kampány ellenére a többség nem gondolja, hogy az EU a kormány  LMBTQ-val kapcsolatos álláspontja miatt büntetné az országot. A Fidesz-szavazók 74 százaléka azonban inkább igaznak tartja azt, hogy Magyarország ezért nem jut hozzá a helyreállítási alap pénzeihez – mondta.

Kitért a kutatás számos szakpolitikai területre is, amelyek részben vagy egészben nemzeti hatáskörben vannak. A Publicus Intézet által végzett felmérés adatai alapján a magyar válaszadók jelentős többsége több hatáskört adna az uniónak a korrupció elleni harcban, a jogállamisági kérdésekben, de az egészségügy és oktatás szervezésében is.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

75 éve született Kishonti Ildikó (született: Schnur Ildikó) magyar színésznő.

Tovább »

Az emberek elkezdték felhalmozni az élelmiszert, lejárhat az árstop

A múlt hétvégén nemcsak a szokásos nagybevásárlást végezték el az emberek, hanem az árstopos termékekből is többet vásároltak, elkezdtek felhalmozni, mivel senki sem tudja, hogy a jövő héttől megszűnik-e az árstop, amelynek hatására hatalmasat drágulnának ezek a termékek – írja a Portfolio.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Indul a szúnyoggyérítés

Április 25-én kezdődik a központi szúnyoggyérítés, amelyet idén is a katasztrófavédelem koordinál. A szakemberek április végén a Tisza-tónál és Szolnoknál biológiai módszerrel lépnek fel a vérszívók ellen.

Tovább olvasom »

A nap témája: A héten napsütés és záporok is lehetnek

Változékony lesz az időjárás április utolsó hetében: napsütésre, de záporokra, zivatarokra is készülni kell. Hajnali fagyok már nem várhatók, helyenként 20 Celsius-fok körüli csúcsértékek is lehetnek – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tovább olvasom »