A nap témája: Nehéz a forintnál rosszabbul teljesítő devizát találni

Az elmúlt hetekben megroppant a forint, csütörtök délelőtt már újabb rekordot állított fel a 434 forintos euróárfolyammal. Ennek oka a magas energiaszámlák devizaigénye és persze az MNB által leállított kamatemelési ciklus.

A Portfolio most azt nézte meg, hogy a forint miként teljesít a régióban, illetve világviszonylatban. Az ebből levont konklúziók egyike, hogy a lengyel zlotyval és cseh koronával szemben is egyre rosszabbul néz ki a magyar deviza. Január óta a forint több mint 17 százalékkal zuhant az euróval szemben, a zloty közben 5,5 százalékot veszített, a korona eközben még erősödni is tudott.

A magyar fizetőeszköz csak az elmúlt egy hónapban 9,1 százalékos gyengülést produkált a lengyel fizetőeszköz 3,2 százalékos vesztesége és a cseh korona stagnálása mellett.

A forint a dollárral szemben is csúnyán elbukott: az év eleje óta a forint 37,5 százalékkal értékelődött le a dollárral szembeni árfolyamát nézve. A lap szerint

lassan nehéz olyan devizát találni, amivel szemben a forint nem ér el újabb történelmi mélypontokat.

A forint mélyrepülését csak az argentin peso és a török líra tudta felülmúlni, az előbbi az idén 45 százalékos beszakadásával toronymagasan nyert.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Változik a forgalmi rend a szegedi klinikáknál

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Északi-Klinikaparkjának területén, az épületek körül úttestfelújítás zajlik. A munka zavartalanságának biztosítása érdekében változik a forgalmi rend is – olvasható az egyetem oldalán.

Tovább »

Zárva lesz a városháza

Igazgatási szünet lesz az önkormányzatnál december 22. és január 6. között, addig egyablakos ügyeleti rendszerben lehet ügyet intézni néhány órában.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Döntöttek, 7,5 milliárd eurót zárolnának, 5,8 milliárdot engednének Magyarországnak

Az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára – adta hírül az MTI. Ehhez azonban szigorú kondíciók társulnak.

Tovább olvasom »