Nyolc éve Makó polgármestere Farkas Éva

Makót 2014. óta vezeti Farkas Éva Erzsébet. Összeszedtük az elmúlt nyolc év top 5 leggázabb és legjobb döntéseit, eseményeit.

Gáz

2015 végén beparkolt a rokkantparkolóba

A polgármester a József Attila Gimnázium oldalában lévő mozgássérült parkolóban állt meg. Erről a Makói Csípős számolt be először. Az eset nagy vihart kavart, ekkor az egész ország megismerte a ,,friss” polgármester nevét. Utána bocsánatot kért és befizette a 100 ezer forintos bírságot.

Pedagógusként nevetséges indokokkal támadta Rója Istvánt

2017-ben véleményeznie kellett a fideszes többségű testületnek Rója István igazgatói pályázatát a József Attila Gimnázium élére. Az eredeti anyag szerint támogatták is volna az újbóli kinevezését, helyette azonban Farkas Éva Erzsébet és a fideszes képviselők egészen abszurd dolgokat kértek számon rajta. Így például, hogy nem innovatív az igazgatói pályázata, miért járnak sokan Szegedre tanulni a JAG helyett, miért kockás ingben jelent meg Lázár János előtt (valójában nem abban volt.) Farkas Éva 24 évet töltött a közoktatásban, vezette a makói tankerületet is, hogy utána polgármesterként megpróbálja megalázni volt pedagóguskollégáját egy nyilvános testületi ülésen.

Pedagógusként egész nyáron egyszer szólalt fel a Bartók iskola bezárása ellen

A pedagógusi múlt itt sem számított. Polgármesterként tulajdonképpen meg sem említette a nyár folyamán a Bartók épületet, sőt még arról beszélt, hogy az új Almási mindenki megelédésére szolgál majd és idővel akár át is lehet nevezni Bartókká.

Farkas Éva legutóbb talán az évzáró után egy héttel reagált hivatalosan először és utoljára a diákok kiköltöztetésére. Akkor azt írta: ,,A Szegedi utca 4-6 szám alatti iskolaépület a város tulajdonában áll, melynek eladásáról vagy további hasznosításáról nem történt egyeztetés, nem született képviselő- testületi döntés”. Továbbá arról biztosította az érintetteket, hogy ,,csak olyan döntést fogunk elfogadni, ami a gyermekek érdekét szolgálja. A Bartók Székhelyintézmény közössége pedig nem lehet semmivel sem kevesebb az eddigieknél!”

Szeptember elsején a korábbi bartókos diákok az Almásiban kezdték meg a tanulmányaikat, a nyár pedig úgy telt el, hogy Farkas Éva, Makó polgármestere semmit nem tett a művészeti iskola megmaradásáért.

Lenullázta a makói sportéletet

Szeptember végén brutális megszorításokat szavazott meg a képviselő-testület fideszes többsége. Többek között bezárják az összes sportlétesítményt. Ennek hírére a labdarúgó csapat bejelentette, hogy visszalép az NB3-as bajnokságtól. Információnk szerint az úszók Hódmezővásárhelyre járnak, a sportcsarnok bezárásával az NB2-es férfi kézilabdázóink Mórahalmon játszanak. A jégpálya talán megmenekül, ugyanisa jégkorongozók felajánlották, átveszik az üzemeltetést.

54 fotón szerepelt a Makói Hírekben

Az idén januárban megjelent, 24 oldalas, adóforintokból fenntartott lapban 54 fotón volt felismerhető a polgármester – ez új rekord. A nem mindennapi szereplési vágyra az országos sajtó is felkapta a fejét.

Mint arról többször beszámoltunk, évente legalább 100 millió forintot költ el az önkormányzat kommunikációra. Ebben szerepel többek között ennek az újságnak a kiadása.

Legjobb

150 ezer forint lett az újszülötti támogatás

Az újszülöttek támogatásáról 2003-ban döntött a testület. Akkor egy 10 ezer forint értékű ajándékkártyát kaptak a szülők. 2010-ben ezt 40 ezer, 2014-ben 45 ezer forintra emelték. A fideszes városvezetés ezt 2015-ben 100 ezer forintra emelte, majd 2021-ben 150 ezer forintra. Ez nagy segítség az újszülöttek családjainak.

Sikerül folytatni a Makovecz-örökséget

Egy éves csúszással, de 2019-ben átadták a Makovecz Imre tervezte könyvtárat. Az új épület háromszintes, 1840 négyzetméteres és 85 ezer könyvet tartalmaz. (Bár gyönyörű lett a könyvtár, de sajnos méltatlanul adták át.)

Zajlik a Hagymatikum bővítése is 10 milliárd forintból. Épül családi és élményzóna, három fedett csúszdával ellátott csúszdatorony, napozóteraszos nyári öltöző épül, 220 négyzetméteres külső termálmedence, kialakítanak egy hideg- és egy melegvizes kutat. (Eredetileg 2019 elejére tűzték ki az átadást, de sorozatos problémák miatt nem kezdődött el az építkezés.)

Ezeken kívül nagyobb felújítást végzett az önkormányzat a Hagymaházon.

A 21. századi sportolási lehetőségek megteremtése

A Vasas-pályaként ismert létesítmény teljesen új stadiont kapott, felújították az Erdei János Városi Sportcsarnokot, egész évben várják jégkorongozni a fiatalokat, műfüves pályák épültek a városban, kültéri edzőparkokat létesítettek.

A Kálvin utcai rendelő teljes újjáépítése

A rendelő ügye 2016-ban került napirendre. A városvezetés el akarta költöztetni egy teljesen másik helyre, végül bejelentették, hogy ugyanazon a helyen egy teljesen új ingatlant építenek és a szolgáltatók visszaköltöznek.

Korábban a DK makói szervezete aláírást gyűjtött a rendelő újjáépítéséért – szerintük az ő sikerük az építkezés, míg a városvezetés tagadja ezt.

Végül tavaly, Semmelweis Napon adták át az új egészségügyi komplexumot.

Megreformálták a városi rendezvényeket

Kibővítve az előző önkormányzat szervezését, a Hagymafesztivál igazi turistacsalogató rendezvény lett, az ország több pontjáról is érkeznek a neves fellépők ingyenes koncertjeire. A standoknál sok-sok helyi árus, szolgáltató várja a nézelődőket.

A fürdő előtti vásár is telitalálat lett, a Kiskaska Kézműves Piac népszerű a turisták körében.

(Kiemelt fotó: Farkas Éva Erzsébet 2014-es, polgármesterjelölti szórólapja)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Változik a forgalmi rend a szegedi klinikáknál

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Északi-Klinikaparkjának területén, az épületek körül úttestfelújítás zajlik. A munka zavartalanságának biztosítása érdekében változik a forgalmi rend is – olvasható az egyetem oldalán.

Tovább »

Zárva lesz a városháza

Igazgatási szünet lesz az önkormányzatnál december 22. és január 6. között, addig egyablakos ügyeleti rendszerben lehet ügyet intézni néhány órában.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Zárva lesz a városháza

Igazgatási szünet lesz az önkormányzatnál december 22. és január 6. között, addig egyablakos ügyeleti rendszerben lehet ügyet intézni néhány órában.

Tovább olvasom »

Makón is gyűjt szeretetcsomagokat az Alföldvíz

Az Alföldvíz az idei évben több olyan jótékonysági kezdeményezéshez csatlakozott, melyek szerény körülmények között élő Békés és Csongrád-Csanád megyei családoknak gyűjtenek adományokat. A beérkezett felajánlásokat továbbítjuk azoknak a szervezeteknek, akik megajándékozzák a rászoruló családokat – olvasható a szolgáltató honlapján.

Tovább olvasom »