A nap témája: Nem számít, hogy megállítják-e a gyorshajtót, 1 km/h túllépésért is büntetnek

Múlt héten kiderült, hogy május 1-től a rendőrök akár 1 km/órás sebességtúllépésért is bírságolhatnak. Ez eddig azért nem volt így, mert a traffipaxoknál feltételeztek bizonyos hibahatárt: 100 km/órás sebességig 3 km/óra volt a tolerancia, fölötte 3 százalékos eltérést engedtek.

Óberling József ezredes, rendőrségi főtanácsos, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője a Kreszváltozás oldalnak adott interjút. Ebben elmondta, hogy a kismértékű sebességtúllépéseket ún. szabálysértési eljárásban vizsgálják, és mindegy, hogy megállítják-e az autóst.

Addig szabálysértés a gyorshajtás, amíg a sebességtúllépés nem éri el a közigazgatási bírság jogszabályban meghatározott alsó értékét, ami sebességhatártól is függ, de jellemzően a megengedett tempó feletti 15-20 km/órás gyorshajtásnál kezdődik. Az objektív felelősség intézménye pedig azt jelenti, hogy nem vizsgálják, ki volt a sofőr, az autó üzemben tartója felel a gyorshajtásért.

Tehát, ha május 1. előtt valakit 52 km/óra sebességgel mértek be lakott területen 50 km/óra megengedett legnagyobb sebességhatár mellett, akkor levontak 3 km/órát, így a kapott 49 km/óra sebesség alapján nem követett el szabálysértést a sofőr, nem volt intézkedés.

Most viszont már a mért sebességből nem vonnak le semmit, ezért a járművezetővel szemben szabálysértés miatt intézkednek.

Aki autópályán 130 km/órás megengedett sebességnél 151 km/órával ment, az eddig május 1. előtt mínusz 3 százalékkal számolva 146,5 km/óra volt, és ez – ha nem volt megállítás – nem volt szankcionálható. Most viszont a 151 km/órát nem csökkentik, így ez a gyorshajtás már megállítás nélkül is bírságolandó 30 ezer forinttal. Persze 131 km/óránál is jön a bírság, csak nem közigazgatási bírságként, hanem szabálysértési eljárásban.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Már a makói Sparban is elérhető a Munch-ételmentés

Féléves tesztelést követően mostantól valamennyi SPAR és INTERSPAR áruházban bekapcsolódhatnak a vevők a tudatos élelmiszermentés folyamatába a Munch-applikációval, amelyen keresztül akár 66 százalékkal olcsóbban, gyorsan és kényelmesen juthatnak hozzá jó minőségű élelmiszerekhez – írja közös közleményében a SPAR Magyarország és a Munch Europe.

Tovább »

📺 Makói nagycsoportos ovisok a biztonságos közlekedéssel ismerkedtek

Május 16-án indított útjára egy 10 állomásos road-showt a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával. Ennek részeként nagycsoportos óvodások számára szerveznek közlekedésbiztonsági programokat, ma a hetedik helyszínre érkeztek, Makóra.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink