A nap témája: Soha nem mértek még ekkora drágulást a nyugdíjasok fogyasztói kosarában

A nyugdíjas fogyasztói kosár áremelkedése még sohasem öltött ilyen méreteket azóta, hogy azt külön mérik – szűrte le a Vg.hu a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentéséből.

Az elemzésben kifejtették:

júliusban a nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző év azonos időszakához képest 113,8 százalék volt, ez a legmagasabb 2002 januárja óta.

A mögöttünk hagyott több mint két évtizedben az eddigi rekord 112,4 százalék volt, 

amelyet 2007 márciusában közölt a KSH.

A nyugdíjasok vásárlási szokásai és az általuk választott termékek eltérnek az általánostól, ők ugyanis alapvetően szűkebb termékkört keresnek. Az átlagfogyasztóknál például a gyógyszer 2,7, míg a nyugdíjasoknál 5,8 százalékot tesz ki a fogyasztási kosárban. Hasonló a helyzet a háztartási energia, valamint az élelmiszereket tekintve is. Viszont egyebek mellett a gyermeknevelési cikkek, a tanszerek nem befolyásolják jellemzően az idősebbek fogyasztását.

A júliusi után novemberben szinte biztosan várható újabb nyugdíjemelési korrekció, amelynek mértéke szeptemberben válhat ismertté – írja a NyugdíjGuru a valószínűsíthető kompenzációról.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »