A nap témája: Soha nem mértek még ekkora drágulást a nyugdíjasok fogyasztói kosarában

A nyugdíjas fogyasztói kosár áremelkedése még sohasem öltött ilyen méreteket azóta, hogy azt külön mérik – szűrte le a Vg.hu a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentéséből.

Az elemzésben kifejtették:

júliusban a nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző év azonos időszakához képest 113,8 százalék volt, ez a legmagasabb 2002 januárja óta.

A mögöttünk hagyott több mint két évtizedben az eddigi rekord 112,4 százalék volt, 

amelyet 2007 márciusában közölt a KSH.

A nyugdíjasok vásárlási szokásai és az általuk választott termékek eltérnek az általánostól, ők ugyanis alapvetően szűkebb termékkört keresnek. Az átlagfogyasztóknál például a gyógyszer 2,7, míg a nyugdíjasoknál 5,8 százalékot tesz ki a fogyasztási kosárban. Hasonló a helyzet a háztartási energia, valamint az élelmiszereket tekintve is. Viszont egyebek mellett a gyermeknevelési cikkek, a tanszerek nem befolyásolják jellemzően az idősebbek fogyasztását.

A júliusi után novemberben szinte biztosan várható újabb nyugdíjemelési korrekció, amelynek mértéke szeptemberben válhat ismertté – írja a NyugdíjGuru a valószínűsíthető kompenzációról.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Jövőre sem maradunk makói naptár nélkül

A Szirbik Miklós Egyesület elkészítette a 2024. évi naptárját, amely Híres makóiak címmel jelent meg. Galamb Józseftől Pulitzeren át Mályusz Elemérig 12 híres makói fotója és rövid életrajza kapott benne helyet – számolt be róla az egyesület elnöke, Zeitler Ádám.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A legtöbb Spar sem nyit ki szenteste napján

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.

Tovább olvasom »