A nap témája: Szijjártó 33 lélegeztetőgépet adományozott Mongóliának Magyarország nevében

Annak érdekében, hogy Mongólia felkészültsége is teljes legyen, a mai napon 33 lélegeztetőgépet adományozunk mongóliai kórházaknak – olvasható a külügyminiszter csütörtök reggeli Facebook-posztjában, melyről az MTI is beszámolt.

Az Ulánbátorban Batmunk Batceceg mongol külügyminiszterrel közösen sajtótájékoztatót tartó Szijjártó Péter a közösségi oldalán tudatott eseményt azzal indokolta:

a világjárvány komoly nehézségek elé állította országainkat. Most éppen a negyedik hullám támad, ezért a felkészültség kulcsfontosságú mindannyiunk számára.

Szijjártó szerint egy ország felkészültségéhez két alapvető dologra van szükség: egyrészt arra hogy az emberek be legyenek oltva, másrészt pedig, hogy az egészségügyi ellátó rendszer felkészült legyen – érvelt.

Hazánk egészségügyi rendszere a tárcavezető megítélése szerint rendelkezik azokkal a stratégiai eszközökkel, amelyek szükségesek a Covid-betegek ellátásához. Hozzátette: az eddigi hullámokból tanulva megteremtettük a kritikus fontosságú eszközök saját gyártási kapacitását.

Mivel ezek a gyártási képességek kialakultak, tudunk segíteni a barátainknak 

– fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter, aki elmondta, hogy a magyar lélegeztetőgépek 3 központi klinikára, 9 fővárosi kórházba és 21 megyei központi kórházba kerülnek.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy Magyarország és Mongólia kapcsolatait a kölcsönös tisztelet határozza meg, és bár a két országot földrajzilag nagy távolság választja el egymástól, mégis szoros gazdasági és kereskedelmi együttműködés jött létre. Magyarország azon 6 EU-tagállam egyike, amelynek nagykövetsége van Ulánbátorban – fűzte hozzá.

A miniszter azt is kiemelte, hogy az Eximbank 60 millió dolláros hitelkerettel segíti a magyar-mongol vállalatközi együttműködést.

Emlékeztetett, hogy a tavalyi rendkívül nehéz évben is 19 százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelmi forgalom, a Richter 70 féle gyógyszerrel van jelen a mongol piacon,

magyar vállalatok pedig 57 millió dolláros projekt keretében építik fel Mongólia állatorvosi oltóanyaggyárát,

és az elmúlt 6 esztendőben 500-nál is több mongol hallgató iratkozott be magyarországi egyetemekre.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink