A nap témája: Továbbra is tartós és magas inflációra számíthatunk

A mai nap tette közzé a KSH az ipari termelői árak szeptemberi alakulását jelző adatsort, ami 14 százalékkal ugrott meg az egy évvel korábbiakhoz képest. Nem csak az energiaárak, de más tényezők is felfele tolták a mutatót. Mindez pedig a fogyasztói árakba is átüthet – írja az Mfor.

A KSH adatai szerint 2021 szeptemberében az ipari termelői árak átlagosan 14 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. Az áremelkedés ütemét elsősorban a nyers-, az alap- és az üzemanyagok drágulása befolyásolta. A belföldi értékesítés árai átlagosan 20,1 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 15,9, a 31 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 30,2 százalékos volt a drágulás.

Az Mfor rámutat, hogy az iparvállalatokat különösen erősen sújtja az energiaárak változása. Ez már csak azért is érvényes egyébként, mert ők a rögzített lakossági árakkal szemben mind az elektromos áram, mind a földgáz esetén piaci árakat kell, hogy fizessenek. Azok pedig az idei évben drasztikusan megugrottak.

A vállalatok többsége most azon dolgozik, hogy a költségeinek növekedését áthárítsa a partnereire, illetve a fogyasztókra. Ez egyébként az elmúlt hónapokban megfigyelhető jelenség volt. 

A KSH adatai szerint az új személygépkocsik júniusban 9,2, júliusban 7,5, majd augusztusban 7,9 százalékos megugrást mutattak, és szeptemberben is ilyen mértékkel drágultak az autók a statisztikák szerint. Ehhez hasonlóan a tartós fogyasztási cikkeknél is hónapok óta markáns drágulás látható, és nem lenne meglepő, ha a karácsony előtt ezen a területen komolyabb gyorsulás következne be.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Gyógykezelés után nem tért vissza a börtönbe

A férfit a rendőrség már másnap elfogta és előállította. A járási ügyészség fogolyszökés bűntette miatt emelt vádat, és indítványozta, hogy a férfival szemben a bíróság a bűnösség beismerése esetére további 30 nap elzárást szabjon ki – közölte a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A Spar sem teszi kötelezővé az oltást

A 14 ezer munkavállalót foglalkoztató SPAR Magyarország nem teszi kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást, de arra buzdítja minden egyes dolgozóját, hogy lehetőség szerint oltassa be magát – közölte a cég. Ugyanakkor minden működési területén kötelezővé teszi a munkavállalók számára a maszkhasználatot.

Tovább olvasom »