A nap témája: Újabb tanárokat vett elő a tankerület

Szerdán még leragasztott szájjal tiltakoztak, csütörtökön levelet küldött a tankerület a Karinthy Frigyes Gimnázium tanárainak.

Huszonnégy, névre szóló levelet kaptak a fővárosi Karinthy Frigyes Gimnázium azon oktatói, akik szerdán polgári engedetlenségi akcióban vettek részt. Erről a Facebook-oldalán számolt be az egyik érintett. Az igazgatót hívták be csütörtökön a Külső-Pesti Tankerületi Központba, ahol Rábel Krisztina tankerületi igazgató átadta neki a leveleket azzal, hogy adja át őket a címzetteknek. Ők viszont megtagadták az átvételt, hivatkozva arra, hogy az ő munkáltatójuk nem az igazgatójuk. Jelezték, hogy október 7-én reggel nyolc órakor elmennek a tankerület elé, hogy személyesen vegyék át a levelet. „Aki úgy érzi, csatlakozna hozzánk, jöjjön velünk holnap reggel 8 órakor” – hívtak a pedagógusok az Üllői út 453. elé.

Hogy mi lesz a levélben, az sejthető, mert a tankerület már küldött ilyet a héten a kerület másik iskolájában polgári elégedetlenkedő tanároknak. Ebben azt írta a tankerület vezetője, hogy a tanárok jogszerűtlenül nem vették fel a munkát, és ha ez újra megtörténik, az alapot ad a rendkívüli felmentésre.

A Kecsup.hu nemrég azt írta, a tankerületi vezető, – aki korábban fideszes önkormányzati képviselőjelölt is volt, – egy órányi polgári engedetlenségért másfél órányi bért kívánt levonni egy korábbi levelében.

Korábban más fővárosi iskolák tanárait is érték retorziók a polgári engedetlenség miatt. Például azt követően, hogy a tankerület figyelmeztetése ellenére ismételten ehhez az eszközhöz nyúltak a Kölcsey Ferenc Gimnázium egyes oktatói, többeket kirúgtak. Elbocsátottak onnan többek között egy kémiatanárt, Palya Tamást, miközben eleve évek óta arról hallani, hogy egyre kevesebb a fizika- és kémiatanár, nem is beszélve a pályaelhagyók mind növekvő számáról, a folyamatos munkaerőhiányról. Elküldték továbbá Törley Katalin franciatanárt is, aki egyébként a Tanítanék Mozgalom vezetője.

Az oktatók kirúgása miatt már aznap tüntetést tartottak a Kölcsey előtt, szerdán pedig nagyszabású demonstrációk zajlottak egész nap, többek között élőlánccal és esti tüntetéssel. A Kölcsey igazgatója, Fazekas Csaba is úgy nyilatkozott, hogy a tankerület súlyosan megsértette a diákok tanuláshoz való jogát.

Makón a József Attila Gimnázium tanárai vállaltak szolidaritást a kollégáikkal.

(Fotó: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »