A rendőrség és a társszervek halottak napja körül is figyelmet fordítanak közbiztonságra

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a társszervekkel együttműködve mindenszentek és halottak napja körüli időszakban is kiemelt figyelmet fordít a közbiztonsági, bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági feladatok ellátására. A személyes jelenlét mellett hasznos tudnivalókat tartalmazó szórólapokkal is segítik a tájékozódást.

A CSMRFK Bűnmegelőzési Osztálya-, valamint Balesetmegelőzési Bizottsága-, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság-, valamint a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai 2019. október 29-én, a Belvárosi temetőben tartott sajtótájékoztató keretében hívták fel az emlékezők figyelmét az ünnepek alatt szükséges óvintézkedések megtételére.

Vagyonvédelem

M. Toronykőy Márta rendőr alezredes, a CSMRFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője kiemelte, hogy a hosszú hétvégén fokozott rendőri jelenlétre kell számítani a temetők környékén, az egyenruhások munkáját idén is a polgárőrség segíti megyeszerte.

Halottak napja alkalmából elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Vannak, akik ilyenkor csak a közeli temetőbe látogatnak ki, mások autóval vagy tömegközlekedési eszközök igénybevételével nagyobb távolságot tesznek meg, hogy leróhassák kegyeletüket. A megnövekedett utas- és látogatóforgalom miatt növekszik az áldozattá válás kockázata, ezért a rendőrség ebben az időszakban is kiemelt figyelmet fordít a közbiztonsági, bűnmegelőzési feladatok ellátására.

A CSMRFK Bűnmegelőzési Osztálya felhívja a közlekedők és a temetőkbe látogatók figyelmét a főbb veszélyforrásokra, illetve a megelőzés lehetőségeire. A zseblopások elkerülése érdekében már koszorú- és virágvásárlás alkalmával is érdemes körültekintőnek lenni. A tolvajok figyelmét felkeltheti a földre letett csomag, a külső kabátzsebben, nadrág farzsebében, nyitott kosárban, szatyorban látható módon elhelyezett tárca, az egyszerűen kinyitható táska, hátizsák.

Gépjármű, parkolás

 • A kegyeleti helyek környékén a gépjárműlopások és -feltörések megelőzésére is fokozottan kell figyelni. Próbáljanak biztonságos helyen – lehetőleg a bejárat közelében, este kivilágított részen – parkolni. Győződjenek meg róla, hogy az autót (ajtót, ablakot, napfénytetőt…) bezárták, és ügyeljenek rá, hogy a jármű utasterében (látható helyen) ne maradjon semmilyen csomag, használati tárgy!
 • Az autóhoz hasonlóan a motorkerékpár, kerékpár biztonságos helyen és módon történő lezárására is ügyelni kell!
 • A tömegközlekedési eszközökön utazók a zseblopások megelőzése érdekében fokozottan figyeljenek értékeikre.

Sírgondozás

 • – A sírok gondozása közben se hagyjuk értékeinket, csomagjainkat őrizetlenül!
 • Sötétedés után – főleg nők és időskorúak – lehetőleg ne tartózkodjanak egyedül a sírkertben. Ha megoldható, nappal is inkább rokonokkal, barátokkal, közeli ismerősökkel együtt látogassanak ki a temetőbe.
 • Csak annyi pénz legyen Önöknél, amennyire feltétlenül szükségük van!

Közlekedés

Mindenszentek és halottak napja alkalmából sokan útra kelnek, hogy emlékezzenek szeretteikre – hívta fel a figyelmet Vad Róbert rendőr őrnagy a CSMRFK Balesetmegelőzési Bizottságának titkára, aki még elmondta: ebben az időszakban megnövekedik a forgalom az utakon és a temetők környékén, amely az őszi időjárás specialitásait is figyelembe véve kiemelt óvatosságot igényel a gépkocsivezetőktől.

 • – A forgalom függvényében számítani kell ideiglenesen forgalomkorlátozásokra és elterelésekre, továbbá fel kell készülni a megnövekedett gyalogos forgalomra is!
 • Fontos, hogy ne rutinból közlekedjenek, célszerű figyelemmel kísérni az aktuális útinformációkat!
 • A gépjárművek műszaki állapotát és biztonsági berendezéseit ajánlatos a hosszabb utak előtt szakemberrel alaposan átnézetni, különös tekintette az akkumulátor, a gumiabroncsok és a fékrendszer megfelelő működésére.
 • A köd, a szitáló eső, a nyálkás utak mindennapossá válnak. A száraz és vizes utak hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván a vezetőktől.
 • Nagyobb követési távolságot tartva körültekintőbben, megfontoltabban kell vezetni, így csökkenthető a balesetek bekövetkeztének kockázata, mivel az esetleges hibák könnyebben korrigálhatóak.
 • Látni és látszani! A kerékpárosok és gyalogosok figyelmét felhívjuk, hogy jól működő világítás, láthatósági mellény és megfelelő öltözék (feltűnő színű ruha, fényvisszaverő kiegészítők) életeket menthet!
 • Továbbra is látni és látszani! A gépjárművek izzóinak fényereje sokévi használat után csökkenhet, a szennyeződés, sár és vízpermet ugyancsak jelentősen ronthatja a fényerőt, ezért fontos a rendszeres ellenőrizés és a karbantartás.
 • A közutakon történő forgalomnövekedés nagyobb türelmet és elővigyázatosságot igényel a gépjárművel közlekedőktől. Ebben az időszakban a temetők környékén is kiemelten kell figyelni a gyalogátkelőhelyek biztonságára.

A szeretteinkről való megemlékezés méltóságának megőrzése érdekében kérjük, legyenek körültekintőek, tartsák be a közúti előírásokat, és tanúsítsanak türelmet a közlekedésben részt vevő embertársaik iránt, hogy a megemlékezés időszaka valóban a kegyeletről és az élet tiszteletéről szóljon!

Amennyiben bűncselekményt követtek el sérelmére, hívja a rendőrséget a 112-es hívószámon!

(police.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Ma van advent első vasárnapja

Ma van advent első vasárnapja, a vízkereszt utáni első vasárnapig tartó karácsonyi ünnepkör és az egyházi év kezdete – írta közösségi oldalán Zeitler Ádám, makói önkormányzati képviselő, a Jobbik regionális igazgatója.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Ma van advent első vasárnapja

Ma van advent első vasárnapja, a vízkereszt utáni első vasárnapig tartó karácsonyi ünnepkör és az egyházi év kezdete – írta közösségi oldalán Zeitler Ádám, makói önkormányzati képviselő, a Jobbik regionális igazgatója.

Tovább olvasom »