A tavaszi választáson az önkormányzatok sorsa is eldől

Az önkormányzatok jelentős többsége két forgatókönyvvel készül az idei évre: az egyik szerint marad a kormány és a helyzet ennél még rosszabb lesz, a másik viszont számol a kormányváltás esélyével. Ezzel együtt pedig azzal, hogy az önkormányzatok újra visszakapják azt a szerepüket, amelyre bő három évtizede létrehozták őket, vagyis azt, hogy a helyi közösségek maguk dönthessenek a saját településük ügyeiben – írja összefoglalójában a Jelen.

A portálon megjelent írás leszögezi, hogy a Fidesz az elmúlt 11 évben mindent megtett azért, hogy az önkormányzatok jogköreit csökkentse és szűkítse. Mára csak azokat az önkormányzatokat nem fojtják meg, amelyek a kormány kénye-kedve szerint intézkednek, amelyek nem, azok gyakorlatilag lehetetlen helyzetbe kerülnek. A Fidesz célja ezzel a hozzáállással az volt, hogy az önkormányzatok mindenképp veszítsék el azt a politikai súlyukat, amely Orbán Viktorék számára lehetővé tette, hogy a 2006-os választási vereség után újraépíthessék magukat: a Fidesz által irányított települések kötvénykibocsátással adósították el magukat, amiből a pártot építették, majd a 2010-es kétharmados győzelem után ezeket az adósságokat konszolidálták.

Ez a törekvés a 2019-es önkormányzati választás után nyert igazán értelmet, amikor az ellenzék jelentős győzelmeket aratott, köztük a fővárost is megszerezték. Ezt követően a Fidesz a koronavírus-járványra hivatkozva az önkormányzatok teljes kivéreztetése mellett döntött, a kormánypárti vezetésűeket azonban kompenzálta a kiesések miatt, a normativitás helyett a kormányzattal való jó viszonyon múlik minden.

Emellett a kisebb településeken az adott választókerületet irányító fideszes országgyűlési képviselő lett a kizárólagos döntéshozó, minden fejlesztési pénz és pályázat mögött ők állnak. Jó példa erre az azóta vádlottá vált Simonka György és Boldog István vagy a jogerősen is elítélt Mengyi Roland.

Ez a rendszer azonban csak addig működik, amíg szinte végtelen számú forrás áll rendelkezésre, márpedig az uniós pénzek hiányában komoly megszorító intézkedésekre kényszerült a kormány, amely számos helyi fejlesztést tett zárójelbe éppen a választási kampány idejére, ezek az elmaradó tételek pedig akár döntő szavazatokat is elvehettek a regnáló fideszes képviselőktől.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

79 éve született Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző, érdemes művész.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Az államtitkár szerint a gyengülő gazdaság miatt a tanárok meggondolják majd a felmondást

Erkölcsi győzelemként értékelte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Kúria azon döntését, amely szerint jogszerű volt a pedagógusok sztrájkja januárban – mondta Komjáthy Anna, a szervezet választmányi elnöke az rtl.hu-nak. A jövőbeli munkabeszüntetésekre azonban ez nem lesz hatással, mert azóta a kérdést már jogszabály rögzíti.

Tovább olvasom »