A visszafogott makói költségvetésből még több 100 millió forint hiányzik majd

A makói polgármester szerint ha június 30-a után egy kedvező gazdasági folyamat kezdődne, akkor is több 100 millió forint fog hiányozni a város kasszájából. A költségvetés-tervezetet szűk egy hónappal ezelőtt felfüggesztetten, komoly korlátozásokkal fogadta el a testület. Kérdés, hogy a betervezett kifizetésekből végül mennyi valósul meg majd ténylegesen.

Ha június 30-ig lezárul a veszélyhelyzet és egy pozitív gazdasági folyamat indul be, akkor is több 100 millió forintos kiesés várható – fogalmazott a Rádió 7 mai műsorában Farkas Éva Erzsébet (Fidesz). Pontos számokkal egyelőre nem tudott szolgálni.

Az azonban biztos, hogy március eleji testületi döntés értelmében a város az önként vállalt feladatok kifizetését felfüggeszti szeptemberig, a bevételek tényleges megérkezéséig. Így például felfüggesztésre került az újszülöttek támogatásának, a lakhatási támogatásnak, az időskorúak juttatásának, a művészeti csoportoknak, sportszervezeteknek, egyesületeknek való támogatás kifizetése. Az újszülöttek támogatására pedig már eleve 30 millió helyett 20 millió, beiskolázási támogatásra 16 millió helyett 8 millió forint jut.

Hogy ezek finanszírozása egyáltalán megtörténik-e, nagyban függ attól, meddig van veszélyhelyzet, meddig tart a koronavírus járvány.

Mint arról elsőként beszámoltunk, a koronavírus miatt bezárták a Hagymatikumot. Ezáltal havonta 70 millió forint hiányzik a fürdő költségvetéséből. Hogy ne kelljen elküldeni a munkavállalókat, 200 millió forintot kértek, ez három havi működést fedez.

A polgármester egyébként beszélt arról is a rádióban, szerinte eleinte nehéz volt megértetni az emberekkel, hogy maradjanak otthon és ezáltal elhúzzuk a járvány időszakát. Viszont ma már az üzletek és az oktatási intézmények bezárása jóértelemben vett példaértékű elszigetelődést hozott magával Makó városában. Meglátása szerint van aki sétálgat, de másfél, 2 méteres távolságot tartanak egymástól az emberek.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink