Ahogy Rónay-sírkert megújult, úgy hoznák rendbe a kastélyt is

Szirbik Imre polgármester az állam támogatásában bízik a Rónay-kastély felújításában, akárcsak a sírkert rendbe tételénél – derült ki a keddi falugyűlésen. A kiszombori lakosok közül mintegy 30 fő vett részt az egyórás fórumon.

Eddig még nem volt rá alkalom, ezért a polgármester most mutatta be a település új jegyzőjét, Dr. Gácsi Zoltánt. Ezt követően ismertette a költségvetést, a közmunka programot, a lezárult, a jövőbeni és a jelenleg zajló pályázatokat, a községben zajló munkákat.

Az első felszólaló megköszönte a fejlesztéseket, valamint a Makói Csípős nevének említése nélkül szóba hozta: hiába közvetíti ,,egy hírportál”, sajnos a testületi üléseken nincs hangosítás, ezért nem hallják a közvetítésünket. Beszélt arról is, a csatornázás óta van egy mélyedés a kastély sarkánál, a főúton. Szirbik Imre az ülések hangosítására nem reagált, az úthibára elmondta, ez a közúthoz tartozik, ezért elsőként a kormánybiztost értesítik.

Egy középkorú úr arra panaszkodott, a kisállomásnál levágják a kanyart az autósok, a terelések között mennek át, ezáltal gödrök alakultak ki az út mellett. A polgármester erre válaszolva közölte, ez szintén a közúté, körforgalom kialakítására pedig nincs lehetőség. Sok észrevételt kapnak emiatt, de ha jelzik, akkor azt mondják nekik, hogy direkt van így kialakítva, hogy szabályosan ne lehessen balra befordulni a vasút felől.

Balról jobbra: Dr. Gácsi Zoltán jegyző, Gazsi Gábor, Balázs Tibor, Bajnóczi János képviselők

Egy férfi arról érdeklődött, vannak-e tervek a Rónay-kastéllyal? Szirbik Imre elárulta, Virág Zsolt miniszteri biztos dönti el, melyik a következő felújítandó kastély az országban. Abban bíznak, ahogy a Rónay-sírkertet felújították állami forrásból, úgy a kastély is egyszer sorra kerül. Felidézte, két határon átnyúló program is lett volna rá, de nem Kiszombor lett volna a gesztor település, így a támogatási összeg nem lett volna elég a felújításra. Ez néhány évvel ezelőtt 4 milliárd forintba került volna. A polgármester felhívta rá a figyelmet, az udvart sem tudják rendbe tenni könnyedén, mert talajcserére is szükség van. Egy másik hozzászóló felvetette: korábban szóba került, hogy a megyei levéltár igényt tartana a kastélyra. Szirbik elmondta, ez már nem aktuális.

A polgármester a megjelent létszámról szólva elmondta, vagy jól mennek a dolgok a községben, vagy a vírushelyzet miatt nem mernek úgy kimozdulni az emberek, nem tudni. Úgy érzi, sikerült békét teremteni Kiszomboron és egyik oldal sem lehet büszke egy adott időszakra. Most beszélnek a fontos döntések előtt, a testület pedig szinte egyhangúlag dönt.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink