Apátfalva fideszes polgármesterét elítélték személyes adattal való visszaélés miatt

Emlékezetes: a 2019-es önkormányzati választás hajrájában Szekeres Ferenc, fideszes polgármester lejárató cikket írt az adóforintokból fenntartott önkormányzati újságba. Az egyik érintett, Bálintné Siprikó Zsuzsanna most arról számolt be, hogy a polgármestert első fokon elítélték, de az önkormányzat és Szekeres az alkotmánybírósághoz fordul.

A választási kampány alatt az Apátfalvi Helyi Választási Bizottság már megállapította, hogy a fideszes Szekeres Ferenc megsértette a választási eljárásról szóló törvényt azzal, hogy az önkormányzati újságban mocskolta az ellenzéki jelölteket. Bálintné Zsuzsanna az igazságszolgáltatás felé is fordult és az elmúlt időszak történéseit foglalta össze oldalán néhány napja.

Ezek szerint a cikkben szereplő, az egészségügyi állapotáról szóló, a megszégyenítésére irányuló mondatért a rendőrségen feljelentést tett. A rendőrség megalapozottnak ítélte a feljelentését és a nyomozás után az ügy az ügyészségre került, ahol szintén megalapozottnak találták, és vádat emeltek Szekeres Ferenc ellen személyes adattal való visszaélés bűntettében. Szekeresnek lehetősége lett volna beismerni a vétségét az előkészítő tárgyaláson, de nem tette, ezért tárgyalások keretében vizsgálták a történetet. A tárgyalások végén megszületett az ítélet, melyben kimondták bűnösségét. A végzés ellen tudomása szerint fellebbezett, ezért a végzés nem jogerős. Az ítéletet hirdető első fokú tárgyalás 2021. november 3-án volt.

Fotó: Bálintné Zsuzsanna/Facebook

Ezen túl polgári peres eljárást kezdeményezett a cikkben rá vonatkozó összes állításra vonatkozóan, Szekeres Ferenc és az önkormányzat ellen. Keresetében kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg, hogy valótlan dolgokat írtak róla, az alpereseket tiltsa el a további jogsértéstől, valamint elégtétel keretében fejezzék ki sajnálkozásukat, és az ezt, valamint a bírósági ítélet rendelkező részében foglaltakat az újságcikkel azonos helyen és formában tegyék közzé. Továbbá kérte a bíróságot, hogy Szekeres Ferencet kötelezze sérelemdíj megfizetésére.

Az első fokú bíróság teljes egészében elutasította a kérelmemet, ezért Bálintné fellebbezett a Szegedi Ítélőtáblához. A másodfokú ítélet 500 ezer forint sérelemdíjat állapított meg a részére, és megszabta a közzéteendő szöveget. Az ítélet 40-60%-ban állapította meg a nyerési arányokat, ő kisebb részben kapott igazat. Bár nem értett teljesen egyet a másodfokú ítélettel, de úgy döntött, elfogadja.

Egyébként a egész ügyben a vélemény-nyilvánítás szabadsága és a kampányidőszak nagyon hangsúlyos védekezési érv volt az alperesek felől.

Azonban Szekeres és az önkormányzat nem fogadta el a másodfok ítéletét, és felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Kúriánál, ahol a beadványukat visszautasították. Még ezt a döntést sem tudták elfogadni, ezért alkotmányjogi panasszal éltek. Kérték a másodfokú bíróság végzésének a felfüggesztését is, de ezt is elutasították. Azóta az 500 ezer forintot megkapta, de a márciusi újságban a meghatározott szövegrészt nem tette közzé az önkormányzat.

Bálintné Siprikó Zsuzsanna ennyi elmarasztalás után nem igazán érti, miért megy Alkotmánybíróságra Szekeres Ferenc és miért is tart vele az önkormányzat. Viszont ha már így történt, akkor reméli, hogy

,,tiszta és egyértelmű állásfoglalást kapnak majd a hivatali hatalom korlátairól, az emberi méltóság tiszteletben tartásáról, a vélemény-nyilvánítás szabadságának határairól, az önkormányzatiság társadalmi szerepéről, az önkormányzatok függetlenségéről és pártatlanságáról.”

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

128 éve született Török Sophie (született Tanner Ilona) Baumgarten-díjas író, költő, Babits Mihály felesége.

Tovább »

Jövőre sem maradunk makói naptár nélkül

A Szirbik Miklós Egyesület elkészítette a 2024. évi naptárját, amely Híres makóiak címmel jelent meg. Galamb Józseftől Pulitzeren át Mályusz Elemérig 12 híres makói fotója és rövid életrajza kapott benne helyet – számolt be róla az egyesület elnöke, Zeitler Ádám.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink