Apátfalva fideszes polgármesterét elítélték személyes adattal való visszaélés miatt

Emlékezetes: a 2019-es önkormányzati választás hajrájában Szekeres Ferenc, fideszes polgármester lejárató cikket írt az adóforintokból fenntartott önkormányzati újságba. Az egyik érintett, Bálintné Siprikó Zsuzsanna most arról számolt be, hogy a polgármestert első fokon elítélték, de az önkormányzat és Szekeres az alkotmánybírósághoz fordul.

A választási kampány alatt az Apátfalvi Helyi Választási Bizottság már megállapította, hogy a fideszes Szekeres Ferenc megsértette a választási eljárásról szóló törvényt azzal, hogy az önkormányzati újságban mocskolta az ellenzéki jelölteket. Bálintné Zsuzsanna az igazságszolgáltatás felé is fordult és az elmúlt időszak történéseit foglalta össze oldalán néhány napja.

Ezek szerint a cikkben szereplő, az egészségügyi állapotáról szóló, a megszégyenítésére irányuló mondatért a rendőrségen feljelentést tett. A rendőrség megalapozottnak ítélte a feljelentését és a nyomozás után az ügy az ügyészségre került, ahol szintén megalapozottnak találták, és vádat emeltek Szekeres Ferenc ellen személyes adattal való visszaélés bűntettében. Szekeresnek lehetősége lett volna beismerni a vétségét az előkészítő tárgyaláson, de nem tette, ezért tárgyalások keretében vizsgálták a történetet. A tárgyalások végén megszületett az ítélet, melyben kimondták bűnösségét. A végzés ellen tudomása szerint fellebbezett, ezért a végzés nem jogerős. Az ítéletet hirdető első fokú tárgyalás 2021. november 3-án volt.

Fotó: Bálintné Zsuzsanna/Facebook

Ezen túl polgári peres eljárást kezdeményezett a cikkben rá vonatkozó összes állításra vonatkozóan, Szekeres Ferenc és az önkormányzat ellen. Keresetében kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg, hogy valótlan dolgokat írtak róla, az alpereseket tiltsa el a további jogsértéstől, valamint elégtétel keretében fejezzék ki sajnálkozásukat, és az ezt, valamint a bírósági ítélet rendelkező részében foglaltakat az újságcikkel azonos helyen és formában tegyék közzé. Továbbá kérte a bíróságot, hogy Szekeres Ferencet kötelezze sérelemdíj megfizetésére.

Az első fokú bíróság teljes egészében elutasította a kérelmemet, ezért Bálintné fellebbezett a Szegedi Ítélőtáblához. A másodfokú ítélet 500 ezer forint sérelemdíjat állapított meg a részére, és megszabta a közzéteendő szöveget. Az ítélet 40-60%-ban állapította meg a nyerési arányokat, ő kisebb részben kapott igazat. Bár nem értett teljesen egyet a másodfokú ítélettel, de úgy döntött, elfogadja.

Egyébként a egész ügyben a vélemény-nyilvánítás szabadsága és a kampányidőszak nagyon hangsúlyos védekezési érv volt az alperesek felől.

Azonban Szekeres és az önkormányzat nem fogadta el a másodfok ítéletét, és felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Kúriánál, ahol a beadványukat visszautasították. Még ezt a döntést sem tudták elfogadni, ezért alkotmányjogi panasszal éltek. Kérték a másodfokú bíróság végzésének a felfüggesztését is, de ezt is elutasították. Azóta az 500 ezer forintot megkapta, de a márciusi újságban a meghatározott szövegrészt nem tette közzé az önkormányzat.

Bálintné Siprikó Zsuzsanna ennyi elmarasztalás után nem igazán érti, miért megy Alkotmánybíróságra Szekeres Ferenc és miért is tart vele az önkormányzat. Viszont ha már így történt, akkor reméli, hogy

,,tiszta és egyértelmű állásfoglalást kapnak majd a hivatali hatalom korlátairól, az emberi méltóság tiszteletben tartásáról, a vélemény-nyilvánítás szabadságának határairól, az önkormányzatiság társadalmi szerepéről, az önkormányzatok függetlenségéről és pártatlanságáról.”

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Magyarország is támogatja az új szankciókat, még ha mást is állít a kormány

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország ellenzi a további szankciók bevezetését, Peter Stano külügyi szóvivő felidézte Josep Borrell külügyi főképviselő csütörtöki nyilatkozatát, amelyet Borrell 27 (ezt kétszer is elmondta) tagállam nevében tett. Ebben a következő szerepel: ,,partnereinkkel együttműködve a lehető leghamarabb további korlátozó intézkedéseket terjesztünk elő Oroszországgal szemben.”

Tovább »

A nap idézete

77 éve hunyt el Bartók Béla, magyar zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, a Zeneakadémia tanára; a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője.

Tovább »

Legyőzte a paksiakat a Makó FC

Egyórányi játék után 2-0-ra vezettek a hazaiak, a paksi erőfeszítések csak a szépítésre voltak elegendőek. A makóiak a középmezőnyben tartózkodnak a tabellán.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Gázolt a vonat Deszknél

Az Újszeged állomásról 19:07-kor Mezőhegyesre elindult személyvonat (37043) elgázolt egy embert Deszk közelében – adta hírül a Mávinform szombat este.

Tovább olvasom »