Pulitzer Józsefre emlékeznek Makón pénteken

Három civil, helytörténettel foglalkozó szervezet úgy döntött, Pulitzer József születésének 175. évfordulóján közösen emlékeznek arra a személyre, aki talán Makó leghíresebb szülötte. A levéltár kutatótermében április 8-án, 16:30-tól rendeznek konferenciát, ahol a Pulitzer-életművel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról lesz szó – jelentette be sajtótájékoztatón Urbancsok Zsolt, makói főlevéltáros, a Dr. Kecskeméti Ármin Baráti Társaság elnöke.

Pál Lászlóné Szabó Zsuzsanna, a Makói Honismereti Kör elnöke arról beszélt: több alkalommal együttműködtek a másik két szervező egyesülettel – ennek a közös érdeklődési kör az alapja, valamennyien helytörténeti, honismereti kutatások részesei. Népszerűsítik az elért eredményeket, cikkeiket a Makói Honismereti Híradóban jelentetik meg. Konferenciákon is szerepeltek már együtt, de így hárman még nem hozták össze a makói helytörténészeket. Minden évben megkoszorúzzák Pulitzer emléktábláját, de úgy érezték, ez a 175. évforduló többet érdemel, hangsúlyosabban legyen bemutatva munkájának világtörténeti jelentősége.

Zeitler Ádám, a Szirbik Miklós Egyesület elnöke azt emelte ki: Pulitzer kiváló példa lehet a makói fiataloknak olyan szempontból, hogy a városból indulva világhírnévre lehet szert tenni, ha dolgoznak a céljaikért. Ezért nem csak a helytörténet iránt érdeklődőknek, hanem a helyi fiataloknak is ajánlja a rendezvényt, főleg ha a média világa is érdekli őket. Szerinte ha a diákok megismerkednek egy nagy nevű, makói kötődésű történelmi személyiség életútjával, akkor még inspirációt is kaphatnak a továbbtanulás szemszögéből.

Újságírói kérdésre elmondta: a helytörténet népszerűsítése általánosságban véve kevésbé dívik manapság. Lehetne többet beszélni, több rendezvényt szervezni például Pulitzer, József Attila és Juhász Gyula makói éveiről, vagy Szirbik Miklósról. A három egyesület azért működik, hogy ezt megtegyék és nem csak maguk számára, hanem mindenkinek, akinek felkeltette érdeklődését a helytörténet.

A pénteki rendezvényen Urbancsok Zsolt a Pulitzer ősökre vonatkozó forrásokat mutatja be, amik a levéltárban találhatóak meg. Pál Lászlóné Szabó Zsuzsanna Pulitzer és a közszolgálati újságírás kapcsolatát mutatja be. Forgó Géza pedig a makói sajtó történetéről beszél. A szervezők tájékoztatása szerint az előadások anyaga írott formában a Makói Honismereti Híradó felületein lesz elérhető, valamint szervezés alatt áll az előadások videós rögzítése.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink