Árpád-kori hőseink történetét is megismerhették a pitvarosi gyerekek

A Csongrád-Csanád megyei identitás erősítése rendezvénysorozat kilencedik állomását Pitvaroson tartotta a Megyei Önkormányzat. A rendezvény résztvevői elsősorban helyi iskola diákjai voltak – számolt be róla a megyei önkormányzat.

A gyerekek Radó Tibor polgármester megnyitóját követően egyből sportcipőre váltottak, hogy kezdetét vehesse a futóverseny. Ezt követően a gyermekek kipróbálhatták magukat különféle akadálypályákon, amit Bagi Alexandra világbajnok állított össze részükre. Mindeközben a Művelődési Ház nagytermében zajlottak a kézműves foglalkozások. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark múzeumpedagógusai készültek történelmünket, múltunkat megelevenítő foglalkozással is, mely az Árpád népe nevet kapta. A gyerekek megismerkedhettek népünk eredetével, sőt maguk is kipróbálhatták az ősi mesterségeket, és megszemlélhették élőben a honfoglalás kori tárgyakat, fegyvereket.

Továbbá az iskola tanulói Sportfesztiválon vehettek részt a Csongrád Megyei Diáksport Egyesület önkéntesei segítségével. A színházteremben a Jövőnkért Néptáncegyüttes műsorát tekinthették meg az érdeklődők, a végén egy vidám táncházzal zárták produkciójukat. A Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai hungarikum játszóházzal vonták be a gyerekeket, hogy megismerhessék megyénk értékeit. A Magyar Vöröskereszt önkéntesei által a látogatók egy oktató babán elsajátíthatták az újraélesztés megfelelő technikáját.

A megyei önkormányzat rendezvényein kiemelt szerepet kapnak a helyi termelők. Pitvaroson Szuda Kornélia és Jeszenszki Zsolt helyi sajtkészítő kóstoltatta termékeit. Az aulában kiállított Ambróza márkanevű termékek az ambózfalvi székhellyel rendelkező, a pitvarosi-, csanádalberti- és nagyéri önkormányzat közfoglalkoztatási rendszerében dolgozók kezeinek munkáját dicsérik. A Magyar Vöröskereszt által létrehozott pitvarosi hátrányos helyzetűeket foglalkoztató fűszernövény-feldolgozó üzem dolgozói szintén elhozták termékeiket. A szomszédos települések is megjelentek, hogy bemutathassák termékeiket, csanádalberti önkormányzata elhozta kézzel szőtt szőnyegeit, játékait és dísztárgyait, melyeket újrahasznosított anyagokból készítenek. Nagyérről érkezett a sokak által ismert savanyúság, melyet örömmel kóstoltak a gyermekek. Az ambrózfalvi termelők elhozták az általuk termesztett idényzöldségeket, melyek az ősz színeiben pompáztak, Böröcz István mézkészítő pedig büszkén kóstoltatta az édes finomságait a gyermekek legnagyobb örömére.

A rendezvény zárásaként közel egy órás rendhagyó énekórát tartottak Frankie Látó és Barátai, akik bevonták a lelkes gyermekeket az éneklésbe.

A megyei identitást erősítő projekt egy 300 millió forintos uniós pályázatból valósul meg.

(Képek: csongrad-megye.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A Momentum szegedi politikusa szerint sem lehet kitermelni a makói gázt

A Momentum szegedi alelnöke, Halász Noémi, földtudományi szakember szerint a makói gázkitermelés sokkal nehezebb annál, mint ahogy Gulyás Gergely gondolja. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón arról beszélt, hogy növelik a hazai gázkitermelést 1,5 milliárd köbméterről legalább 2 milliárd köbméterre, a mostani gázár mellett a makói palagáz kitermelése is megéri.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink