Átlagos évet zárt a katasztrófavédelem tavaly

[ad 1]

Február harmadikán tartotta a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a 2015-ös évet értékelő tiszti értekezletét. Az összejövetelen az igazgatóság vezetői és tiszti állománya mellett részt vettek a társ- és együttműködő szervezetek és a szakmai szövetségek vezetői, képviselői.

wm (2)

Szatmári Imre tű. ezredes, megyei igazgató ismertette az igazgatóság által elvégzett feladatokat és a fontosabb statisztikai adatokat. Az igazgató elmondta, a 2015. évi feladatokat széleskörű önkéntes, karitatív és lakossági támogatással, egységes vezetői módszertannal, korszerű eszközparkkal, logisztikai háttérrel végezte az igazgatóság.

Az állomány a közbiztonsági referensek bevonásával 2015 őszén végrehajtotta a települések veszélyeztetettségének felülvizsgálatát – a katasztrófavédelmi osztályba sorolás változtatása nem volt indokolt. Csongrád megyében továbbra is négy település egyes, huszonnégy település kettes, valamint harminckét település hármas katasztrófavédelmi osztályba sorolható.

Megyénk hatvan településén összesen 659 különböző ellenőrzést végeztek a polgári védelmi szakterület munkatársai az elmúlt évben.

Az ezredes elmondta, hogy a megyei igazgatóság a törzsgyakorlások mellett több esetben szervezett területi szintű törzsgyakorlást, terepi gyakorlatot pedig összesen harminc alkalommal. A felkészülések során két gyakorlat kiemelt jelentőségű volt a résztvevők széles köre miatt.

  • 2015. június 29-én az igazgatóság, a katasztrófavédelmi kirendeltségek, a hivatásos tűzoltó parancsnokságok, önkéntes tűzoltó egyesületek, települési önkéntes mentőcsoportok valamint a bevont társszervek együttműködésének gyakoroltatására rendeztünk komplex gyakorlatot az M43-as autópálya újonnan átadott szakaszán. A gyakorlaton közel százan vettek részt, amely során teszteltük a korábban beszerzett drón alkalmazhatóságát a tömeges közúti balesetek során.

wm (3)

A megyei igazgató kiemelten fontosnak tartja az ifjúság nevelését, felkészítését. A megyében havonta öt napot jelöltek ki a közösségi szolgálat teljesítésére. A katasztrófavédelmi közösségi szolgálatot idén 29 középfokú oktatási intézményből 455 fiatal teljesítette a megyében.

A megyei igazgatóság életében fontos mérföldkő volt a katasztrófavédelmi őrsök rendszerbe állítása, amely meghozta a várt biztonságnövekedést. A fehér foltok eltűntek, csökkent a riasztott szerek vonulási ideje és ezzel egyenes arányban nőtt a lakosság biztonsága.

A tűzoltóságok mellett tizenhét Önkéntes Tűzoltó Egyesület kötött együttműködési megállapodást a működési terület szerinti parancsnoksággal.

wm (4)

A beszámolóból kiderült, hogy a műveletek hatvan százalékát a szegedi tűzoltók számolták fel. A szentesi, hódmezővásárhelyi és a makói egységek közel megegyező mennyiségű beavatkozást hajtottak végre.

Az előző évhez képest a tűzesetek száma kilenc százalékkal, a műszaki mentések száma pedig öt százalékkal nőtt.

 

Szatmári Imre ismertette a hatósági eljárások számát és összetételét is. Kiderült, hogy az eljárások száma évről-évre emelkedik. Míg 2012-ben 716, addig 2015-ben már 1634 eljárás indult.  Vízügyi- és vízvédelmi feladatkörében eddig 138 db hatósági ellenőrzést hajtott végre az igazgatóság.

2015-ben harmincegy tűzvizsgálat indult, melyek közül csak négy esetben nem sikerült a keletkezési okot megállapítani, ami 82 %-os felderítettséget jelent.

wm (5)

A beszámoló zárásaként Szatmári Imre kiemelte, hogy a veszélyes áru szállítás területén megyénkben a közúti szállításban kiemelkedően nagy a nemzetközi tranzit forgalom.

Két kijelölt ADR-es határátkelőhellyel rendelkezünk:

  • Nagylak,
  • Röszke.

Így a teljes Dél- és Dél-kelet európai forgalom rajtunk keresztül halad, ezért kiemelten kezeljük e szállítmányok ellenőrzését, mely a szankcionálás mértékében és a hazai és külföldi bírságok megoszlásában is tükröződik.

wm (6)

A megyei igazgató beszámolóját követően a rendezvény elöljárója, Gulyásné dr. Gyurka Tímea tű. ezredes, a BM OKF hivatalvezetője is értékelte a megye tevékenységét. Elmondta, minden szakterületen az elvárásoknak megfelelő munka folyik a megyei igazgatóságon.

(fotó: Molnár Krisztina tű. főhadnagy/Csongrád MKI)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Enyhül a kánikula a héten

Kánikulával kezdődik a hét, de aztán előbb egy, majd várhatóan még egy hidegfront is eléri az országot, hatásukra pedig több fokkal visszaesik a hőmérséklet. A hét második felében már jellemzően 30 Celsius-fok alatt alakulnak a csúcsértékek, vasárnap néhol csak 20 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink