Átvette a díszpolgári címet Makón Lenhardt Béla

Lenhardt Béla szíjgyártó, népi iparművész kapta a díszpolgári címet idén, melyet vasárnap, az augusztus 20-i programok részeként adtak át.

Lenhardt Béla 1950-ben született Makón, 1873-ban apai dédnagyapja indította el a család szíjgyártó tevékenységét, mely generációkon át öröklődik. Az Újvárosi Általános Iskolába, a József Attila Gimnáziumba, majd a Galamb József iskolába járt. Szíjgyártó végzettségét 1975-ben szerezte meg, abban az évben kiváltotta saját iparengedélyét, előbb lovak szerszámaival, majd kutyák felszereléseivel kezdett el foglalkozni.

Legfontosabb a családja számára, hogy a hagyományok tisztelete mellett, a 150 éves múltnak megfelelő gondossággal, pontossággal és szakmaisággal végezzék tovább munkájukat. 1995-ben Népi Iparművész kitüntető címet, 2005-ben Aranykoszorús Mester kitüntető címet, 2019-ben a Marosmenti Vállalkozók Szövetségének Életmű díját vette át.

2016-ban a makói szíjgyártók termékei a Trónok harcában tűntek fel, 2019-ben pedig id. Lenhardt Béla bekerült a Britishpedia, sikeres és ismert emberek enciklopédiájába.

(Fotó: pillanatkép Farkas Éva Erzsébet videójából)

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

220 éve született Bezerédj Amália, aki a magyar irodalomban foglalkozott először a gyermekvilággal.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Mindannyian tehetünk környezetünk védelméért

Az egészségtelen levegőminőség évente több mint 7 millió korai halálesetet okoz világszerte. Emellett a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak az extrém időjárási események, amelyek számos emberi életet oltanak ki – hívja fel a figyelmet oldalán Leitner Szilárd.

Tovább olvasom »