Átvette a Makói Medáliák díjat Kiss Dávid költő

Kiss Dávid kapta idén Medvék bolygója című verseskönyvéért az önkormányzat által elsőkötetes költők számára alapított Makói Medáliák díjat, amelyet ma adtak át.

Az MTI szerint Orcsik Roland költő, műfordító, kritikus méltatásában úgy fogalmazott: Kiss Dávid az első, Medvék bolygója című – a Napkút kiadó gondozásában tavaly megjelent – kötetében igen határozott hangon, gondosan kidolgozott versnyelven, markáns képiséggel, biztos formaérzékkel mutatja be az antropocén korszak apokaliptikus világát.

Roppant izgalmas, ahogyan Kiss Dávid a szerelmi költészetet gondolja újra a poszthumanizmus, a mitikus szimbólumok, az archetípusok, a tudományos nyelvezet eszköztárával. A kötet igazán meglepő és inspiratív vonása azonban a közép-európai családfakutatás, amely nem pusztán a transznacionális ,,anyanyelv” felfedezését, a személyes horizont családtörténeti kitágulását eredményezi, hanem az adott geopolitikai térség törésvonalait is érzékelteti.

Ez az, ami egyértelműen kiemelte Kiss Dávid első kötetét, ám nemcsak a tavalyi, hanem általában az elsőkötetesek, sőt, a fiatal magyar költészet mezőnyéből

– hangsúlyozta a kritikus.

A Csányi Katalin szobrászművész által készített, József Attilát ábrázoló bronz emlékplakettet és a vele járó 100 ezer forintos pénzjutalmat a Turi Tímea, Bíró-Balogh Tamás és Orcsik Roland alkotta kuratórium javaslata alapján ítélik oda.

Kiss Dávid 1988-ban született Sopronban, Budapesten él. A Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceumban érettségizett, majd a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott politológus szakon. Verseit 2015 óta rendszeresen publikálja. A Fiatal Írók Szövetsége és a József Attila Kör tagja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink