Az átlagárak alapján a megyében Szeged ingatlanpiaca a legdrágább, Makón 130 ezer Ft/m² a házak ára

Már évek óta nagy lendületben van a hazai ingatlanpiac, azon belül is főként a lakáspiac dominál. A folyamatosan dráguló négyzetméter árak a fővároson kívül több nagyvárosban is az egekbe szöktek. 2019 végére például Szeged téglalakásai nemcsakhogy elérték, de meg is haladták a fél millió forintos lélektani határt – derül ki abból az elemzésből, amit oldalunknak készített az Ingatlannet.hu.

Szélsőségesek az ingatlanárak Csongrád megyében

Az általunk vizsgált Csongrád megyei városok közül a 2019. decemberi átlagárak alapján Szeged ingatlanpiaca a legdrágább. A napfény városában a családi házakat 300 ezer Ft/m², a paneleket 350 ezer Ft/m², a téglalakásokat 510 ezer Ft/m² átlagáron kínálták. A megye második legborsosabb árú városa Hódmezővásárhely. Itt tavaly decemberben a családi házak átlagára 170 ezer Ft/m², a paneleké 250 ezer Ft/m², a téglalakásoké 270 ezer Ft/m² volt.

Csongrád megyében Szeged és Hódmezővásárhely kivételével minden település ingatlanpiaca az árlétra alacsonyabb fokain helyezkedik el. A családi házak tekintetében általunk vizsgált Szentes, Csongrád és Makó 2019. decemberi átlagos négyzetméter árai megegyezőek voltak. Mindhárom városban átlagosan 130 ezer Ft/m² áron lehetett hozzájutni a házakhoz.

A szomszédos megyeszékhelyek lakáspiaca olcsóbb

Szeged nemcsak Csongrád megyében számít drágának, hanem a szomszédos megyékben is. 2019 decemberében téglalakásainak több mint fél millió forintos átlagos négyzetméter árát még Kecskemét sem ütötte meg a maga 470 ezer forintjával. Ellenben a panelek csaknem 400 ezer Ft/m² és a családi házak 300 ezer Ft/m² átlagára 50 ezer forinttal haladta meg a szegedi szintet.

Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyén, Szolnokon, minden ingatlantípust alacsonyabb áron kínáltak a Szegedinél tavaly decemberben. A családi házakat és a paneleket 260 ezer Ft/m², míg a téglalakásokat 390 ezer Ft/m² átlagáron. Szeged, a 2019. decemberi átlagárak alapján, hasonlóképpen megelőzte a nyugati szomszédságában lévő Békéscsabát és Gyulát is. Míg Békéscsaba lakáspiacára 260-270 ezer Ft/m² volt a jellemző, addig a Gyulán eladó lakások átlagára 180-300 ezer Ft/m² között mozgott.

Jó befektetés az ingatlan?

Annak ellenére, hogy 2013 után az ingatlanpiac áremelkedése jóval meghaladta a bérleti díjak drágulásának mértékét, van olyan hely, ahol kedvező bérleti hozamokkal számolhatunk. Budapesten még a 2008-as válságot követően is 4-5 százalék tiszta bérleti hozam realizálható. Pécsen, Szegeden és Kecskeméten a fővárosinak a dupláját is generálhatja egy befektetés.

Tehát a közeljövőben is jó üzlet lehet a kiadási célú lakásvásárlás. A még mindig növekvő árak és a kis kockázat továbbra is vonzó lehetőség a hosszútávú befektetők számára. Azonban a jelenlegi piaci környezetben fokozottan figyelemmel kell kísérni az adott ingatlantípussal és lokációval kapcsolatos tendenciákat, hiszen csak egy jól megválasztott ingatlan lesz kifizetődő.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Makói sakkozó nyerte a kecskeméti versenyt

2021. október 2-án Kecskeméten az Országos Gyermek és Felnőtt Egyéni Rapid Sakkversenyen 4 fő makói játékos ült asztalhoz. A hét fordulós megmérettetésen 2 x 15 perces időbeosztású játszmák kerültek lebonyolításra.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Makói sakkozó nyerte a kecskeméti versenyt

2021. október 2-án Kecskeméten az Országos Gyermek és Felnőtt Egyéni Rapid Sakkversenyen 4 fő makói játékos ült asztalhoz. A hét fordulós megmérettetésen 2 x 15 perces időbeosztású játszmák kerültek lebonyolításra.

Tovább olvasom »