Az átlagárak alapján a megyében Szeged ingatlanpiaca a legdrágább, Makón 130 ezer Ft/m² a házak ára

Már évek óta nagy lendületben van a hazai ingatlanpiac, azon belül is főként a lakáspiac dominál. A folyamatosan dráguló négyzetméter árak a fővároson kívül több nagyvárosban is az egekbe szöktek. 2019 végére például Szeged téglalakásai nemcsakhogy elérték, de meg is haladták a fél millió forintos lélektani határt – derül ki abból az elemzésből, amit oldalunknak készített az Ingatlannet.hu.

Szélsőségesek az ingatlanárak Csongrád megyében

Az általunk vizsgált Csongrád megyei városok közül a 2019. decemberi átlagárak alapján Szeged ingatlanpiaca a legdrágább. A napfény városában a családi házakat 300 ezer Ft/m², a paneleket 350 ezer Ft/m², a téglalakásokat 510 ezer Ft/m² átlagáron kínálták. A megye második legborsosabb árú városa Hódmezővásárhely. Itt tavaly decemberben a családi házak átlagára 170 ezer Ft/m², a paneleké 250 ezer Ft/m², a téglalakásoké 270 ezer Ft/m² volt.

Csongrád megyében Szeged és Hódmezővásárhely kivételével minden település ingatlanpiaca az árlétra alacsonyabb fokain helyezkedik el. A családi házak tekintetében általunk vizsgált Szentes, Csongrád és Makó 2019. decemberi átlagos négyzetméter árai megegyezőek voltak. Mindhárom városban átlagosan 130 ezer Ft/m² áron lehetett hozzájutni a házakhoz.

A szomszédos megyeszékhelyek lakáspiaca olcsóbb

Szeged nemcsak Csongrád megyében számít drágának, hanem a szomszédos megyékben is. 2019 decemberében téglalakásainak több mint fél millió forintos átlagos négyzetméter árát még Kecskemét sem ütötte meg a maga 470 ezer forintjával. Ellenben a panelek csaknem 400 ezer Ft/m² és a családi házak 300 ezer Ft/m² átlagára 50 ezer forinttal haladta meg a szegedi szintet.

Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyén, Szolnokon, minden ingatlantípust alacsonyabb áron kínáltak a Szegedinél tavaly decemberben. A családi házakat és a paneleket 260 ezer Ft/m², míg a téglalakásokat 390 ezer Ft/m² átlagáron. Szeged, a 2019. decemberi átlagárak alapján, hasonlóképpen megelőzte a nyugati szomszédságában lévő Békéscsabát és Gyulát is. Míg Békéscsaba lakáspiacára 260-270 ezer Ft/m² volt a jellemző, addig a Gyulán eladó lakások átlagára 180-300 ezer Ft/m² között mozgott.

Jó befektetés az ingatlan?

Annak ellenére, hogy 2013 után az ingatlanpiac áremelkedése jóval meghaladta a bérleti díjak drágulásának mértékét, van olyan hely, ahol kedvező bérleti hozamokkal számolhatunk. Budapesten még a 2008-as válságot követően is 4-5 százalék tiszta bérleti hozam realizálható. Pécsen, Szegeden és Kecskeméten a fővárosinak a dupláját is generálhatja egy befektetés.

Tehát a közeljövőben is jó üzlet lehet a kiadási célú lakásvásárlás. A még mindig növekvő árak és a kis kockázat továbbra is vonzó lehetőség a hosszútávú befektetők számára. Azonban a jelenlegi piaci környezetben fokozottan figyelemmel kell kísérni az adott ingatlantípussal és lokációval kapcsolatos tendenciákat, hiszen csak egy jól megválasztott ingatlan lesz kifizetődő.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

79 éve született Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző, érdemes művész.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink