Az OLAF szerint a vásárhelyi-makói kórház röntgenbeszerzése is szabálytalan volt

Az Európai Csalás Ellenes Hivatal (OLAF) most lezárult vizsgálata szerint is csalás volt a 9 milliárd forint EU-s támogatásból vásárolt CT-k és röntgenek beszerzése, ezért a támogatás visszakövetelésére tettek javaslatot – számolt be róla Hadházy Ákos. A 2015-ös EU-s projektben részt vett a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó intézmény is.

A független országgyűlési képviselő az ügyről még 2016-ban számolt be egy Korrrupcióinfón. A csalás lényege az volt, hogy néhány ,,csomagoló cég” (akik a nyugati orvosi eszközöket “átcsomagolják”, majd tesznek rá egy két-háromszoros árcédulát) kartellezve, dupla áron adta a CT- és röntgenkészülékeket egy 9 milliárdos projektben egy sor magyar kórháznak.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy többek között Maróth Gáspár (Orbán egykori tanácsadója, ma a kormány ezermilliárdos fegyverbeszerzéseit koordinálja) is részt vett az üzletben. Miután az OLAF-nál is vizsgálat indult, a magyar rendőrség is elindított egy nyomozást. Az OLAF-vizsgálat már lezárult. A magyar pedig – gondolom – fekszik valamelyik asztalon – fogalmazott Hadházy.

A makói-vásárhelyi kórház 2015 őszén vásárolt egy digitális mammográfiás röntgengépet, két digitális mobil röntgent, illetve egy digitális mennyezeti sínes felvételi röntgent. A gépeket az érintett uniós pályázatból vásárolták meg. A beszerzést a Siemens Healthcare Kft. nyerte el, akit később kartellezés miatt megbüntetett a GVH 256 millió forintra. Makóra egyébként a digitális mammográfiás röntgengép került.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

78 éve született Ifj. Rubik Ernő, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar szobrász, építész, formatervező, belsőépítész, játéktervező, feltaláló, egyetemi tanár, a Rubik-kocka feltalálója.

Tovább »

13 milliós Audi Nagylakon

Egy, az osztrák hatóságok által körözött luxusautót foglaltak le a Nagylak Közúti Határátkelőhelyen a magyar rendőrök.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A Momentum szegedi politikusa szerint sem lehet kitermelni a makói gázt

A Momentum szegedi alelnöke, Halász Noémi, földtudományi szakember szerint a makói gázkitermelés sokkal nehezebb annál, mint ahogy Gulyás Gergely gondolja. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón arról beszélt, hogy növelik a hazai gázkitermelést 1,5 milliárd köbméterről legalább 2 milliárd köbméterre, a mostani gázár mellett a makói palagáz kitermelése is megéri.

Tovább olvasom »