Az OLAF szerint a vásárhelyi-makói kórház röntgenbeszerzése is szabálytalan volt

Az Európai Csalás Ellenes Hivatal (OLAF) most lezárult vizsgálata szerint is csalás volt a 9 milliárd forint EU-s támogatásból vásárolt CT-k és röntgenek beszerzése, ezért a támogatás visszakövetelésére tettek javaslatot – számolt be róla Hadházy Ákos. A 2015-ös EU-s projektben részt vett a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó intézmény is.

A független országgyűlési képviselő az ügyről még 2016-ban számolt be egy Korrrupcióinfón. A csalás lényege az volt, hogy néhány ,,csomagoló cég” (akik a nyugati orvosi eszközöket “átcsomagolják”, majd tesznek rá egy két-háromszoros árcédulát) kartellezve, dupla áron adta a CT- és röntgenkészülékeket egy 9 milliárdos projektben egy sor magyar kórháznak.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy többek között Maróth Gáspár (Orbán egykori tanácsadója, ma a kormány ezermilliárdos fegyverbeszerzéseit koordinálja) is részt vett az üzletben. Miután az OLAF-nál is vizsgálat indult, a magyar rendőrség is elindított egy nyomozást. Az OLAF-vizsgálat már lezárult. A magyar pedig – gondolom – fekszik valamelyik asztalon – fogalmazott Hadházy.

A makói-vásárhelyi kórház 2015 őszén vásárolt egy digitális mammográfiás röntgengépet, két digitális mobil röntgent, illetve egy digitális mennyezeti sínes felvételi röntgent. A gépeket az érintett uniós pályázatból vásárolták meg. A beszerzést a Siemens Healthcare Kft. nyerte el, akit később kartellezés miatt megbüntetett a GVH 256 millió forintra. Makóra egyébként a digitális mammográfiás röntgengép került.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink