Az oroszok szerint azért foglalták el a csernobili erőművet, hogy megvédjék

Az orosz védelmi minisztérium kiadott egy közleményt, amelyben azt állította, hogy az orosz csapatok azért foglalták el a csernobili atomerőművet és környékét, hogy „megvédjék”.

Így szerintük „nacionalista csoportok és más terrorista szervezetek nem tudják felhasználni egy nukleáris provokációra az országban kialakult helyzetet.”

Korábban aggasztó adatokra figyelmeztetett az ukrán parlament Twitter-oldalán. Azt a hírt kapták, hogy a csernobili lezárt zónában folyamatosan emelkedik a gammasugárzás mértéke. Az adatok állítólag az automata, radioaktivitást mérő rendszerből származnak.

,,Védőink életüket adják, hogy ne ismétlődhessen meg az 1986-os tragédia” – írta korábban Zelenszkij elnök a Twitteren, hozzátéve: ,,Ez egy hadüzenet egész Európa ellen.

Még csütörtökön, az orosz-ukrán háború első napján a Fehéroroszországból benyomuló orosz támadók heves tűzharcban foglalták el az 1986-os nukleáris balesetben megsérült csernobili atomerőművet, és elfogták a személyzetet. A lezárt zónából azóta nem érkezett semmi hír, de az ukrán parlament üzenete sokakat aggaszt.

Az oroszok szerint viszont a létesítmény körül normális a sugárzás szintje, és a személyzet (akiket foglyul ejtettek? Vagy hoztak helyettük másokat?) is nyomon követi a sugárzás mértékét.

Az elmúlt hat évben zajlott a csernobili nemzetközi akció keretében sokan dolgoztak azon, hogy csökkentsék a radioaktív sugárzást, és tisztítsák a területet.Az együttműködés legjelentősebb sikere egy 32 000 tonnás kupola felépítése volt a radioaktív reaktor körül, amelyet több mint 30 ország mintegy 1,5 milliárd dollárból finanszírozott.

Most a szakértők attól tartanak, hogy Ukrajna megszállása és Csernobil elfoglalása leállítja ezeket a munkálatokat.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink