Az ország tíz fürdőhelyének rossz volt tavaly a vízminősége – köztük volt a Maros is

Elkészült az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség éves jelentése az európai fürdővizek minőségéről.  Tíz magyarországi fürdőhelyen, azaz a vizsgált fürdőhelyek 3,9 százalékában rossz lett a vízminőség eredménye – szemlézte az index.hu. Köztük volt a makói Maros Kalandpart is, ahol végül tavaly július második felében tudták megnyitni a strandot.

A jelentés szerint 2019-ben 22 295 fürdővizet ellenőriztek Európában, ennek 98 százaléka megfelelt az uniós jogszabályoknak megállapított minőségi minimumkövetelményeknek. Magyarországon 257 fürdőhelyet ellenőriztek és ezek 88,4%-ának vízminősége teljesítette a minimumkövetelményeket. 70,8%-uk ebből kiváló minősítést kapott.

Tíz fürdőhelyen viszont, azaz a vizsgált fürdőhelyek 3,9 százalékában rossz lett a vízminőség eredménye. 2018-ban ez az eredmény 3,2 százalék volt.

A tíz rossz vízminőségű fürdővíz:

  • a tuzséri szabadstrand,
  • a gergelyiugornyai szabadstrand,
  • a makói Maros Kalandpart,
  • Tiszakécske szabadstrand,
  • a tiszaszigeti bányató,
  • a felsőgödi strand,
  • a dánfoki szabadstrand,
  • a Sziksósfürdő Naturista Strand és Kemping,
  • a mosonmagyaróvári Itató strand
  • és a szintén mosonmagyaróvári Moson vize.

Európa többi országának fürdővizeinek minősítését ezen az interaktív térképen nézheti meg.

A fürdési idény előtt a járási hivatalok népegészségügyi osztályai minden strandot ellenőriznek. A levett vízmintákban két bakteriális paraméter jelenlétét vizsgálják, amely szennyvíz eredetű szennyeződésre és ebből adódó egészségkockázatra utalhat. Néhány fürdőhely esetében előfordul, hogy az elmúlt négy évről nem állt rendelkezésre elegendő számú, illetve megfelelő ütemezésben vett vízminta, így a szigorú szabályok miatt ezek uniós értékelésére nem kerülhetett sor. Mindez nem jelenti azt, hogy az adott fürdőhelyen a vízminőség ne lenne megfelelő.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Július 1-ig maradnak a hatósági árak

A kormány július 1-ig meghosszabbítja az árkorlátozó intézkedéseket, tehát mind az üzemanyag ára, mind a kiválasztott élelmiszerek ára július 1-ig változatlan marad – jelentette be Orbán Viktor a Facebook-oldalán a szerdai kormányülés után.

Tovább olvasom »