Bartókos szülők jogi útra vitték az átszervezést és aláírásgyűjtésbe is fogtak

A szülői közösség tagjai megtámadták azt a döntést, miszerint a Szegedi utca 4-6. sz. alatti feladatellátási helyet és a székhelyet, – azaz magát a Bartók iskolát, – áthelyezzék az Almási u. 52. alá – derül ki abból a dokumentumból, amit az egyik érintett anyuka juttatott el szerkesztőségünknek.

Beadványukban felidézik: a bartókosokkal az utolsó tanítási héten közölték az osztályfőnökök, hogy ősszel már nem ide, hanem az új Almási utcai épületbe járnak majd. A szülők erről addig nem kaptak semmilyen hivatalos tájékoztatást. Pár nap múlva épületbejáráson a megjelent szülőknek a Hódmezővásárhelyi Tankerület vezetése tényként közli, hogy a fenntartói döntés értelmében az oktatás a székhelyintézményben megszűnik és minden diák az Almásiba jár majd.

A szülők a köznevelési törvényre hivatkozva támadták meg a döntést. Eszerint átszervezés esetén a fenntartó köteles kikérni az önkormányzat, az alkalmazotti közösség, az iskolaszék, a szülői szervezet, a diákönkormányzat véleményét a döntés előtt. Ehhez minden információt a rendelkezésre kell bocsátani, ami a döntést előkészítette és legalább 15 napot kell biztosítani a vélemény kialakítására.

A szülők szerint ebből semmit nem tartott be a fenntartó eddig, de tényként közli, hogy a székhely szerinti feladatellátási helyet megszüntetni. Érdemi véleményt a döntésről az azt megalapozó okok ismeretének hiánya miatt nem tudnak, az okokat a sajtóból ismerik, illetve amit a tagintézmény bejárásakor közöltek nekik. A fenntartó tankerület szerint az átszervezésről azért nem kellett véleményt beszerezniük, mert a Nkt. 84. § (5). bekezdése alapján nem esik az átszervezési tilalom alá. A szülők szerint ez teljesen jogsértő eljárás volt, mert ez a kivétel arra vonatkozik, ha a tanév alatt az intézmény által használt épület váratlanul alkalmatlanná válik a rendeltetésszerű használatra. Itt azonban a tanév rendben lement ilyen szempontból. Ha pedig mégis alkalmatlanná vált, akkor a vagyonkezelő tankerület nem tett eleget a karbantartási kötelezettségére vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek. Ezt a mulasztását a rendkívüli átszervezés egyeztetés nélküli végrehajtására indokként nem hozhatja fel.

Az SZMK tagok, szülői közösség tagjai az átszervezést jogilag érvénytelennek tartják eljárási törvénysértés miatt. Ezen túlmenően kérik, hogy a következő tanévet is a Bartók épüleben kezdjék meg a diákok, a fenntartó tegyen eleget a karbantartási kötelezettségének és az iskola átszervezését vegyék le a napirendről.

A szülők tegnap óta minden piacos napon gyűjtik a támogató aláírásokat a piac bejáratainál, 7-9 óra között.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink