Befejeződött a kiszombori Vályogos tó feltöltése

Mint azt megírtuk, október végén a Marosból kezdték el feltölteni a kiszombori tavat az alacsony vízállás miatt. Szirbik Imre polgármester jó hírekről számolt be.

A vizet a Marosból töltik a Vályogosba, azonban csak az 5 százaléka (!) ér oda a tóhoz, olyan rossz állapotúak a csatornák és nem úgy halad a víz a 14 km hosszú szakaszon – ezért tartott ilyen sokáig a feltöltés. Erre azért volt szükség, mert ha teljesen kiszáradna a tó, akkor jó minőségű termő talaj lenne és olyan gazos lenne, hogy nem lehetne tóként használni a jövőben.

Az önkormányzat most 1 millió forintot adott, hogy fel tudják tölteni vízzel, illetve a helyi horgászegyesület is adott bele pénzt.

Szirbik Imre szerdai tájékoztatása szerint befejeződött a víz szivattyúzása a Marosból, amivel a vályogos tó a kiszombori horgász egyesület és a község önkormányzatának közös akaratával ismét megfelelő vízszintet ért el. A 14 km hosszú csatornában összegyűlt vizet még pár napig átemeli az óbébai úti szivattyú, amivel még tovább fog emelkedni a tó vízszintje. A későbbi hasonló probléma elkerülésére stratégiát fognak kidolgozni a horgászokkal közösen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

91 éve hunyt el Ferenczi Sándor orvos, pszichoanalitikus, a magyar pszichoanalitikai iskola megteremtője.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Gyermeknapra Bohócdoktor csomagot kapott 25 gyermekkórház

A gyermeknap előtti hetekben a piros orros önkéntesek lelkesen dobozokba csomagolták a játékokat, írószereket, finomságokat tartalmazó ajándékokat, melyeket a Foxpost szállít ki a gyermekkórházakba. A tárgyi adományozás segíti a hosszabb ideig benn fekvő gyermekek számára a lelki egyben maradást.

Tovább olvasom »