Befejeződtek az ivóvízminőség-javító program munkái

A Makó és Térsége ivóvízminőség-javító program keretében megvalósuló technológiai fejlesztésekhez kapcsolódóan fontos állomásához érkezett a beruházás. A projekt ezen részében a próbaüzemi vizek elvezetését és az üzemszerű használat alatt keletkező dekantvizek elvezetését kellett a kivitelezőnek megoldani. Ez az infrastrukturális fejlesztés megvalósult, a munkák elkészültek, a műszaki átadás-átvételi eljárás lezárult. A dekantvíz elvezetés kivitelezési munkálatai öt települést érintettek: Apátfalvát, Ferencszállást, Kiszombort, Maroslelét és Nagyért. 

Apátfalva esetében 1071,65 m nyomócsövet és 5 db tisztító idomot építettek be.

Ferencszálláson a gravitációs csatorna építése 601,3 m hosszan, 19 db tisztító aknával valósult meg.

Kiszomboron a nyomócső elhelyezése 120,77 méteren zajlott, ezen felül a közút alatti védőcső lefektetése pedig 16 méteren.

Maroslele esetében az önkormányzati földút alatt 689,6 m gravitációs csatorna építését végezte el a kivitelező, továbbá létesített 15 db öntöttvas lappal fedett tisztító aknát.

Nagyéren a már meglévő, burkolt csatorna iszapolása volt a feladat, az iszapolandó hossz a 9-s számú műtárgytól a vízműig 56,5 méter, míg a meglévő belsőségi árok burkolása 351,1 méter volt. Ezen kívül 12 db meglévő áteresz átépítését kellett megoldani

A beruházás mind az öt település esetében magába foglalta közös elemként egy-egy monitoring kút létesítését.

A projekt finanszírozása 100%-ban támogatott, összértéke mintegy nettó 3,8 milliárd Ft, amelyhez nettó 3,2 milliárd Ft támogatást az Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) biztosít, a fennmaradó összeget a Belügyminisztérium biztosítja.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

76 éve született Máté Péter, magyar énekes, hangszerelő, zeneszerző és zongorista. Közel 150 dal szerzője és előadója. Dalai évtizedekkel halála után is nagy népszerűségnek örvendenek.

Tovább »

Centenáriumát ünnepli a makói Keri

Méltó módon szeretnék megünnepelni ezt a száz évet, számítanak az egykori keris diákokra is, részvétellel, vagy egyéb támogatással – hangzott el a HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium pénteki sajtótájékoztatóján.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink