Börtön és vagyonelkobzás a vásárhelyi adócsalóknak

[ad 1]

Az ítélőtábla az I. rendű vádlottal szemben 39,5 millió forintra, a II. rendű vádlottal szemben 37,3 millió forintra vagyon elkobzást rendelt el. Az I. rendű vádlott jogerős büntetése 3 év börtön, 3 év közügyektől eltiltás és 5 év gazdasági társaság vezető tisztségviselői foglakozástól eltiltás, a II. rendű vádlott jogerős büntetése 2 év 6 hónap börtön, 3 év közügyektől eltiltás és 5 év gazdasági társaság vezető tisztségviselői foglalkozástól eltiltás lett. 

A néhai H. Ernő (aki az eljárás ideje alatt elhunyt) 2009 februárjától egyedüli tagja és önálló képviseleti joggal rendelkező ügyvezetője lett a hódmezővásárhelyi székhelyű InTimeMedia Szolgáltató Kft.-nek. A cég fő tevékenységi köre gabonaféle, hüvelyes növény, olajos mag termesztése volt. A JHCS AGRO Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Kft.-t 2009 februárjában alapította H. Imre II. rendű, J. Norbert I. rendű vádlott és Cs. Tibor. A társaság székhelye Felgyő, fő tevékenységi köre élő állat nagykereskedelme volt. A cég képviseletét az I. és a II. rendű vádlott látta el, Cs. Tibor a társaság tényleges irányításában nem vett részt.

Az InTimeMedia Kft. megalakulásától, 2009. február 20-tól gazdasági tevékenységet nem folytatott, azonban ügyvezetője, néhai H. Ernő 2009. április 4-e és 2009. szeptember 30-a között valótlan tartalmú, gazdasági eseményt nélkülöző fiktív számlákat bocsátott ki a JHCS AGRO Kft. részére vágómarha és takarmány értékesítéséről.

A fiktív számlákat az I. és a II. rendű vádlottak az ügyvezetésük alatt álló JHCS AGRO Kft. könyvelésében és ÁFA-bevallásában szerepeltették, így 2009-ben 74,7 millió forint adóbevétel csökkenést okoztak ÁFA adónemben a magyar állami költségvetésnek.

Az I. rendű vádlott 2009. július 10-e és 2009. szeptember 15-e között egy másik kft. számára négy alkalommal értékesített takarmányt, és a gazdasági eseményről által kibocsátott számlán eladóként valótlanul az InTimeMedia Kft.-t tüntette fel annak kellenére, hogy a takarmány tényleges értékesítője az I. rendű vádlott, mint magánszemély volt. Az I. rendű vádlott erre az időszakra ÁFA-bevallást nem nyújtott be, illetve az InTimeMedia Kft. sem szerepeltette ÁFA-bevallásában a számlákat.

Az I. rendű vádlott ezzel a magatartásával 2009-ben 2,1 millió forint adóhiányt okozott az állami költségvetésnek.

Az I. és a II. rendű vádlottak bűnösségüket az eljárás során tagadták.

(Szegedi Ítélőtábla sajtóosztály)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink