Civil szervezeteket ellenőriz a Számvevőszék, Makón is

Az egykori fideszes képviselő, Domokos László ÁSZ elnök vezetésével bő egy hónappal a választások után, a „közélet befolyásolása” miatt vizsgál több ezer civil szervezetet a Számvevőszék. Makón a Mucsi Tamás által vezetett Fiatalokért Gyermek-és Ifjúsági Egyesület számíthat ellenőrzésre. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogsértőnek tartja a folyamatot, szerintük elérheti a tízezret is az érintett civil szervezetek száma.

Miután az Európai Bíróság elkaszálta azt a törvényt, amely külföldről finanszírozott szervezetnek bélyegzett bizonyos civil szerveződéseket, a kormánypártok „a közélet befolyásolására alkalmas” civil szervezetekre fazonírozták át a jogszabályt. Ennek nyomán új szereplőként az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kapott ellenőrzési jogosítványokat – írja a Szabad Európa.

A Transparency International Magyarország (TI) közölte: ez egyértelmű jele annak, hogy a magyar állam továbbra sem tett le az egyebek mellett a jogállami normákat szisztematikusan lebontó és a rendszerszintű korrupció kiépülését támogató, kormánnyal szemben kritikus civil szervezetek vegzálásáról.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogsértőnek tartja a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetekkel kapcsolatos jogszabályt és már tavaly decemberben megtámadtát az Alkotmánybíróságon. Szabó Máté, a TASZ igazgatója felhívta rá a figyelmet, az ÁSZ alapvetően az Országgyűlés pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve, amelynek nem lenne szabad a közpénzekkel nem gazdálkodó civil szervezetek ellenőrzésével foglalkoznia. A törvényes működés ellenőrzésére és felügyeletére ott van az ügyészség és a bíróság.

Az ÁSZ Szabad Európának küldött válaszában arra hivatkozva látta indokoltnak a vizsgálatot, hogy mivel a civil szervezetek szerteágazó munkájuk során a társadalom szinte minden csoportjával kapcsolatba kerülnek, így az ÁSZ szerint, a közvéleményre és a közéletre is befolyásuk van.

Makón, Mucsi Tamás arról számolt be: az általa vezetett Fiatalokért Gyermek-és Ifjúsági Egyesület megalakulása óta a fiatalokért dolgozik. Politikai tevékenységet sosem folytatott, az ÁSZ azonban szükségét látta, hogy ellenőrizze a szebb időket is látott civil egyesületet. Ezt 2012-ben hozták létre, hogy szabadidős tevékenységet szervezzenek a makói és kistérségi fiataloknak. 2014-ben egy pályázatnak köszönhetően a régi Medicor klubból átköltözhettek a megújult ,,patyolat mosoda” helyére. Azóta a Makói Közösségi Klub és vele együtt a FIGYI Egyesület folyamatosan politikai támadások áldozata. Az elmúlt napokban összekészítették azt a több száz oldalas dokumentációt, melyet kértek tőlük.

,,A lelkiismeretünk tiszta. Ma is civileknek biztosít a közösségi klub teret a hasznos szabadidő eltöltéséhez. Voltak karitatív akcióink, szerveztünk Flash-mobokat, megcsináltuk Makó máig egyetlen zenei fesztiválját.”

– fogalmazott a politikai életben egyébként DK-s önkormányzati képviselő.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: A héten már nem igazán lesz 10 fok fölötti hőmérséklet

Folytatódik a borult, párás idő a héten is, reggelente többfelé kell ködre számítani. A legalacsonyabb nappali hőmérséklet -5 és +4 fok között várható és a legmelegebb órákban sem emelkedik 10 fok fölé a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tovább olvasom »

Jogerősen életfogytiglanra ítélték Szilágyi István fiát

Helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését és jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön azt a férfit, aki 2020 májusában kalapáccsal agyonverte édesapját. A bírósági közlemény nem nevezte meg, de az áldozat Szilágyi István színművész.

Tovább olvasom »