Csupán kisebb változás figyelhető meg a makói ingatlanárakban

Az Ingatlannet.hu korábbi elemzéséből megtudhattuk, hogy mekkora lakóingatlan fér bele a 25 millió forintos keretösszegbe Makón és Csongrád-Csanád megye más városaiban. Most az ingatlanportál arra derít fényt, mi történhetett az elmúlt fél évben városunk ingatlanpiacán. Megérte még év elején ingatlant vásárolni? Esetleg mostanában jobban járnánk a vásárlással? Cikkünkből hamarosan kiderül.

A tavalyi évre igencsak rányomta bélyegét a járványhelyzet, ennek köszönhetően az ingatlanpiaci átlagárak emelkedése háttérbe szorult, helyét a stagnálás és az esetleges mérséklődés vette át, mind megyei, mid országos szinten. Az idei évben már kevésbé érzékelhettünk – az ingatlanpiac tekintetében – a pandémia által kiváltott bizonytalanságot, sőt az otthonteremtési állami intézkedések igencsak hozzátettek az ingatlanpiac életben maradásához.

Makón nem érzékelhető számottevő változás

Térjünk a lényegre és nézzük mi történt városunkban az elmúlt fél év során. Idén januárban a családi házak 120 ezer forintos négyzetméter áron kezdték a 2021-es évet. Ennél a kínálati árnál csupán a februári volt alacsonyabb, hiszen akkor átlagosan 110 ezer Ft/m2-es átlagáron hirdették ingatlanjaikat a makói tulajdonosok. A februárt követően mérsékelt áremelkedés volt megfigyelhető, így márciusban már újra 120 ezer Ft/m2-re volt tehető az átlagos kínálati ár. Áprilisban már egy kisebb ugrásszerű áremelkedés történt, hiszen a négyzetméterenkénti átlagár több mint 20 ezer forinttal drágult, így elérve a 147 ezer Ft/m2-t. Ezt követően kissé visszább vett a lendület, így májusban és júniusban az átlagos kínálati ár 140 ezer Ft/m2-re volt tehető.

Jelentős lehet egy ekkora árváltozás?

Vajon sokkal jobban jártak azok, akik februárban vásároltak ingatlan városunkban, mint azok, akik az elmúlt három hónapban tették azt? Az egyszerűbb átláthatóság kedvéért vegyünk alapul egy 110 négyzetméteres makói családi házat. Ebben az esetben a februári átlagárakkal körülbelül 12 millió forintba kerülhetett az adott ház megvásárlása. Ezzel szemben az áprilisi hónapban ugyanez a ház már 15 millió forintot is érhetett.

A téglalakások átlagára jobban ingadozott

Az elmúlt fél évben az eladó makói téglalakások átlagára 270 ezer és 310 ezer forint között mozgott. Jól látható, hogy mennyivel drágábban kínálják a makói lakásokat a családi házakhoz képest. Januárban például 279 ezer forintos négyzetméter áron kínálták a makói téglalakásokat. Azok átlagára az elmúlt fél évben áprilisig emelkedett, ennek köszönhetően abban a hónapban már meghaladta a 330 ezer Ft/m2-t. A júniusi hónapban pedig az átlagos négyzetméterár már csak 315 ezer Ft/m2-re volt tehető.

Stagnál a lakásépítési kedv a megyében

A KSH kiadványából megtudhatjuk, hogy idén már nem érvényesült a lakásépítésekben országosan 2016 óta tartó növekvő tendencia megyénkben, hiszen 2021 I. negyedévében gyakorlatilag stagnált az épített lakások száma az előző év azonos időszakához képest: összesen 165 lakást vettek használatba.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

33 éve hunyt el Csanádi Imre, költő, író, műfordító, balladagyűjtő; publicista, szerkesztő.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink