Csúszásveszély: előzzük meg a baleseteket!

Az őszi időszakban jellemző, hogy mezőgazdasági gépek, illetve más járművek a mellékutakról sarat hordanak fel az úttestre.

77776152

 Az őszi földmunkák idején jellemző, hogy főként mezőgazdasági gépek, illetve az azokat kísérő járművek sarat hordanak fel az aszfaltozott utakra. Napokig tartó esőzések idején nem csak a munkagépek, hanem a földes mellékutakon közlekedő, majd a szilárd burkolatú utakra felhajtó más járművek vezetői is előidézhetnek veszélyhelyzeteket. A sártól csúszóssá válik az úttest felülete, párás, ködös napszakokban, illetve esőzés idején pedig tovább fokozódik a balesetveszély.

Az a járművezető, aki a közúti jelzés olyan rongálását, beszennyezését észleli, vagy a közútra került olyan akadályt lát, amely a közlekedés biztonságát súlyosan veszélyezteti, köteles erről a rendőrséget vagy a közút kezelőjét értesíteni, és – amennyiben erre lehetősége van – a veszélyt a közlekedés többi résztvevőjének jelezni vagy azt elhárítani, mérsékelni.

A balesetek megelőzése érdekében a rendőrség kéri a járművezetőket, hogy tartsák be a jogszabályok előírásait. A felsoroltak mellett az is fontos, hogy olyan utakon, amelyekre földutakról is fel lehet hajtani, fokozott óvatossággal közlekedjenek. Sebességüket ne a megengedett sebességhatárhoz, hanem az útviszonyokhoz igazítsák. Ha nagyobb sebességgel érkeznek sáros, csúszós útszakaszhoz, kerüljék a hirtelen kormánymozdulatokat és az intenzív fékezést. Motorfékkel próbálják meg csökkenteni sebességüket, elkerülni a megcsúszást.

(police.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap témája: Fokozatos lehűlés jön a héten

Fokozatosan hidegebb lesz a következő napokban, a hét közepén néhol mínusz 9 fok is lehet és nappal sem éri el az 5 fokot a csúcshőmérséklet. Többször várható köd, akár ónos szitálás. A csapadék jellemzően eső lehet, de hószállingózás is elképzelhető – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-nek eljuttatott, országos, középtávú előrejelzéséből.

Tovább »

A nap idézete

144 éve született Ady Endre, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője. A magyar politikai újságírás egyik legnagyobb alakja. 

Tovább »

kapcsolódó cikkeink