Csak a kültéri gombák szórják allergén spóráikat

A lehűlés és a csapadékos idő hatására országszerte minimálisra csökkent a pollenkoncentráció, a parlagfű, illetve a többi nyáron jellemző allergén növény virágporából már csak kevés fordult elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma azonban továbbra is elérte a magas – nagyon magas szintet.  

A szegedi monitorozó állomáson mért adatok alapján a 41. héten térségünkben kivételesen a parlagfű pollenjének mennyisége csütörtökön elérte a közepes szintet, a hét többi napján azonban már csak alacsony koncentrációban fordult elő. Szombaton és vasárnap a parlagfű virágpora már egyáltalán nem volt jelen a levegőben.

A többi nyáron virágzó allergén növény pollenkoncentrációja már lecsökkent, a csalánfélék, a pázsitfüvek, a libatopfélék, az üröm, az útifű és a kenderfélék pollenjéből már csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma az alacsony, a magas és a nagyon magas szint között, míg a Cladosporium spóraszáma a magas – nagyon magas szint között váltakozott.

A gombák lakáson kívül élő csoportjai rothadó vegetáción élnek, spóráik a környezetben legnagyobb mennyiségben a korhadó, rothadó növényi maradékokban, avarban, mezőgazdasági termőterületeken fordulnak elő, s onnan kerülnek a levegőbe. Míg beltérben a gomba spórái jelen lehetnek egész évben, addig kültéri gombák megjelenése szezonális, a füvek pollenidényének végétől késő őszig tart.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

78 éve született Ifj. Rubik Ernő, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar szobrász, építész, formatervező, belsőépítész, játéktervező, feltaláló, egyetemi tanár, a Rubik-kocka feltalálója.

Tovább »

13 milliós Audi Nagylakon

Egy, az osztrák hatóságok által körözött luxusautót foglaltak le a Nagylak Közúti Határátkelőhelyen a magyar rendőrök.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink