DK: a kormány letérdelt a Continental előtt és odadobta a munkavállalókat

Dávid Ferenc, a DK gazdasági szakértője szerint a céggel 2013-ban megkötött stratégiai megállapodásnak rengeteg hiányossága van, melynek a munkavállalók látják kárát. A közgazdász szerint ráadásul más cégeknél is várható hasonló elbocsátás.

Mint ismert, a tervezett 140 fő mellett további 300 fős elbocsátást tervez a makói Continental gyár. Az ügy kapcsán Dávid Ferenc arra hívta fel a figyelmet az ATV Start című műsorában múlt héten, hogy a magyar kormány 2013-ban kötött stratégiai megállapodást a céggel, melyben a rendezett munkaügyi kapcsolatról „gyakorlatilag egy betű sincsen”.

„Hiányzik például, hogy a szakszervezeteknek és az üzemtanácsoknak milyen jogosítványa van, az hogy a munkavállalókat milyen védelem illeti meg, az hogy az intézményes érdekegyeztetés milyen menetben zajlik, és hogyan tárgyalnak a szakszervezetekkel”, nincs szó a szociális védelemről, sem az egészségügyről

– sorolta a szakértő, aki szerint „a kormány letérdelt a multi előtt és odadobta a munkavállalókat”.

Dávid Ferenc arra is rámutatott, hogy a cégnél még csak nem is a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg, ahogy az egyébként szokás, hanem azokat a munkavállalókat küldik el, akik régóta ott vannak, és vannak követeléseik.

A szakértő szerint más cégeknél is várható hasonló elbocsátás, nemcsak a beszállítási problémák miatt, hanem a technológiai átalakítás miatt is, így ugyanis valószínűleg kevesebb élőmunkára lesz szükség.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink