Döntött az Orbán-kormány: külföldiek is vásárolhatnak magyar termőföldet

Ahogy az várható volt, az árverésre szánt állami tulajdonban lévő termőföldek valóban külföldiek (pontosabban tagállami állampolgárok) kezébe kerülhetnek; csak még annál is gyorsabban, ahogy azt gondoltuk volna. 

Lapunk is többször figyelmeztetett arra, ha az utolsó megmaradt, élelmiszer-termelésre alkalmas, éppen ezért stratégiailag rendkívül fontos állami tulajdonban lévő termőföldek is magánkézbe kerülnek, semmi sem gátolja meg azt, hogy azok „tagállami” kézbe kerüljenek (a tagállami állampolgár olyan külföldi, aki EU-s papírokkal rendelkezik).

A fenti definíció azért nagyon fontos, mert az Európai Unió tiltja a közös piac korlátozását (legalábbis az újonnan csatlakozott országok, tehát hazánk számára is), így viszont biztos volt, hogy Brüsszel előbb-utóbb elcsapja az Orbán-kormány által (az ellenzék hangsúlyos tiltakozás mellett) elfogadott földforgalmi törvényt, amely a jogi személyek (cégek) számára sem engedélyezné a földvásárlást.

Azonban eddig hihettük, hogy a földek külföldi kézbe jutását (becslések szerint a zsebszerződésekkel már így is több százezer hektár van külföldi tulajdonban) el lehet odázni az Európai Unió döntéséig, ám most úgy tűnik, hogy az államilag támogatott földrablás hamarabb megy végbe.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által aláírt rendelet (illetőleg MFB Földvásárlási Hitelprogramról szóló határozat) úgy módosítja a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) tartozó földek árverését szabályozó passzust, hogy kikerül a szövegből a “magyar állampolgárságú” kitétel.

Azaz

“Az árverési eljárásban árverezőként a Földforgalmi tv. 18. § (1) bekezdés e) pontja szerinti helyben lakó, földművesnek minősülő, magyar állampolgárságú természetes személy vehet részt.”

mondat helyett

,,a  mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013.  évi CXXII.  törvény 18.  § (1)  bekezdés e)  pontja szerinti helyben lakó földművesek a  Nemzeti Földalapba tartozó földterületek értékesítése során földtulajdont vásárolhassanak.”

szerepel.

Tehát a magyar kitételt törölték a földműves elől

A “földművesnek” pedig – a Földforgalmi törvény szerint – Magyarországon nyilvántartásba vett belföldi természetes személy, illetve tagállami állampolgár számít.

Tehát, elég egy magyarországi lakcímkártya, és indulhat a licit.

Ezzel egyértelművé vált, hogy a haverok termőfölddel való kiszolgálása olyannyira fontos volt az Orbán-kormány számára, hogy még azt a kockázatot is hajlandóak voltak bevállalni, hogy a magyar termőföld egy része külföldi kézbe kerüljön – reagált a hírre Magyar Zoltán, a Jobbik agrárpolitikusa.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Nincs meglepetés: Mészáros Lőrincékhez kerül az autópálya koncesszió

A Themis magántőkealap vezette konzorcium nyerte meg az autópályák építésének és karbantartásának koncessziós jogát a következő 35 évre – jelentette be pénteken Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát miniszter az eljárás eredményét. Ez az a konzorcium, amiben Mészáros Lőrincnek is érdekeltsége van.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink