Drágább lehet az alma, mert kevés termett

[ad 1]

Aki tudott öntözni, az akár terméskiesés nélkül is megúszhatta a szezont, de a hagyományos, extenzív körülmények között termelőknél a magasabb ár sem kárpótolt a 40-50 százalékos terméskiesésért. A szakemberek szerint a legnagyobb gond az, hogy az ültetvények jelentős része 30, 40 éves végletekig elavult technológiával termel, ami hosszabb távon csak veszteséges lehet. 

A termelők között vannak, akik jó évet zárnak, az öntözéssel megúszták a szezont. A tavalyi, alacsonyabb árakhoz képest idén magasabb áron veszik be a léalmát – mondták. De vannak, akiknek a tavalyihoz képest csupán 60-70 százalékos termésük lett. A minőségre nincs panasz, az árak is magasabbak, csupán a terméskiesés okoz gondot a gazdáknak. A Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában elmondták, hogy idén az ipari alma ára beszállítva 35-38 forint között mozog, míg az étkezési alma 100-120 forintért adható el.

Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti osztályvezetője szerint különös, ún. kieső éve volt ez az almatermesztőknek. A tavalyi 900 ezer tonnányi terméshez képest, idén alig éri el az ötszázezret – tette hozzá. Az osztályvezető szerint természetes folyamat ez, mivel ilyenkor a fák is pihennek. Az össztermés 30 százaléka étkezési alma, a nagyobb része, hetven százalék pedig ipari termés.

Az árak ugyan jobban alakultak, mint tavaly, de hiába volt jobb az ár, ha kevesebb az étkezési alma. Mártonffy Béla elmondta, hogy egész Európára jellemző a kevesebb termés, ezért a tavalyinál magasabb árral kell számolni az étkezési alma tekintetében. Meg kell újítani az almatermesztést, mert a jó minőségű magyar almának van is és lesz is piaca. Ezért a kamaránál már dolgoznak a jövő évi ültetvény-telepítési pályázati kiírásokon.

(hirado.hu)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

,,A vakot (…) átvezetik az utcán, a bénán is segítenek, de a dadogóst mindenki csak kiröhögi.”

Tovább »

kapcsolódó cikkeink