Egy kutatás szerint több a leukémiás gyermek a palagáz-kutak közelében

Egy új kutatás szerint az, ha egy gyerek palagáz-kinyerő kutak, vagyis hidraulikus rétegrepesztés közelében él, összefüggésbe hozható a leukémia kialakulásának fokozott kockázatával – írja az IFL Science.

Az Environmental Health Perspectives folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint nagyobb a kockázat akkor, ha már akkor is ilyen területen tartózkodott az anya, amikor a gyerek csak magzat volt.

A 24.hu által szemlézett tanulmányban a Yale Egyetem tudósai csaknem 2500 gyermekből álló mintát vizsgáltak Pennsylvaniában, akik közül 405-nél diagnosztizáltak akut limfoid leukémiát (ALL), a rák egy olyan fajtáját, amely a fehérvérsejteket érinti. Az ALL a rák leggyakoribb típusa gyermekeknél. Gyorsan, hevenyen alakul ki, és kezelés nélkül heteken vagy hónapokon belül a beteg halálát okozhatja.  Míg a túlélési arány viszonylag magas, a túlélők nagyobb kockázatnak vannak kitéve más egészségügyi problémák, fejlődési és pszichológiai rendellenességek, valamint tanulási nehézségek esetében.

A friss tanulmány szerint azoknak a gyerekeknek, akik egy repesztéses kúttól számítva 2 kilométeres körzeten belül élnek, 1,98-szor nagyobb esélyük van az ALL kialakulására, mint azoknak, akik távolabb élnek. Az anyaméhben a kockázat 2,8-szoros volt. Az eredmények azután születtek, hogy a kutatók olyan egyéb tényezőket is figyelembe vettek, amelyek összefüggésben lehetnek a rák diagnosztizálásával, például a társadalmi-gazdasági helyzetet és az etnikai hátteret.

A kutatók feltételezik, hogy a megnövekedett leukémiakockázat összefüggésben lehet a vízminőséggel – a rétegrepesztés ugyanis igencsak jelentős eséllyel szennyezheti is a vízkészleteket.

„A nem szokványos olaj- és gázfejlesztés során olyan vegyi anyagokat is felhasználhatnak, amelyek a rákkal összefüggésbe hozhatóak, így a rétegrepesztés közelében élő gyermekek ezen vegyi rákkeltő anyagoknak való kitettsége komoly közegészségügyi aggodalomra ad okot”

– mondta Nicole Deziel, a tanulmány vezető szerzője.

A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint a palagáz kutatás-kitermelés továbbra is komoly környezeti és közegészségügyi aggályokat vet fel. Ilyen aggasztó kockázat a talajvíz minőségének veszélyeztetése, illetve a repesztéshez szükséges nagy vízmennyiség, a repesztés levegőminőségre kifejtett hatása, valamint a földrengést okozó hatása és a palagáz éghajlatváltozásban játszott szerepe.

Mint arról korábban hírt adtunk, a Makói-árok mélyén becslések szerint önmagában 600 milliárd köbméter palagáz, vagyis 60 évre elegendő készlet fekszik. Azonban a nehézségek miatt évek óta nincs kutatása és kitermelés.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink