,,Kastélyromok és elhagyatott kastélyok” csoportban írtak a kiszombori Rónay-kastélyról

A Kiszomborra érkező túrázók több doboznyi iratot, csirkeitatókat, törött wc-t, zuhanyzót is találtak az egykoron impozáns épületben.

,,A helyiek szerint volt ez magtár, csirkenevelde is. A pincében több doboznyi iratot hagytak hátra. Találtunk csirkeitatókat is. Sajnos a főépületbe nem tudtunk bemenni. A kastély melletti épületekben több törött wc-t, zuhanyzót találtunk, valszeg munkások laktak itt. A tetőt állítólag a falazat megóvása érdekében felújították, de ez édeskevés egy valaha szebb napokat látott kastélynak. A “kastélyparkban” csak a száraz gaz díszeleg” – írta a Kastélyromok és elhagyott kastélyok,kúriák,villák Magyarországon nevű csoportban egy Kiszomborra érkező turista.

A kastélyt Rónay Móric (1813-1890), Torontál vármegye al-, majd főjegyzője, első alispánja, majd vármegye főispánja építtette és 1859. december 7-én költöztek be feleségével. A II. világháború után a kastélyt a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség vette birtokba. Sajnos ezután kezdődött meg a kastély pusztulása. Bútorait, egyéb berendezéseit elhordták, parkettáit felszedték. 1949-ben a kastélyparkot is kiírtották.1956 után mezőgazdasági célból használták, tárolóhely, terményraktár és baromfikeltető üzemelt benne – olvasható a település honlapján.

Szirbik Imre polgármester tavaly decemberben lakossági fórumon arról beszélt: abban bíznak, ahogy a Rónay-sírkertet felújították állami forrásból, úgy a kastély is egyszer sorra kerül. Felidézte, két határon átnyúló program is lett volna rá, de nem Kiszombor lett volna a gesztor település, így a támogatási összeg nem lett volna elég a felújításra. Ez néhány évvel ezelőtt 4 milliárd forintba került volna. A polgármester felhívta rá a figyelmet, az udvart sem tudják rendbe tenni könnyedén, mert talajcserére is szükség van.

Csanádi Ferenc még polgármesterjelöltként úgy vélte, első lépésként a gaztenger és a törmelékek eltüntetése az udvarról nem kerülne különösebben nagy költségbe, ezért egy parkosítás összefogással is megvalósítható lenne.

(Kiemelt fotó: Győri Gabriella/Kastélyromok és elhagyott kastélyok,kúriák,villák Magyarországon csoport)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Több ezren tüntettek a pedagógusok mellett és az oktatásért

Tüntetést szervezett több pedagógusszervezet szombat délután öt órára a Klebelsberg Központ Bajcsy-Zsilinszky úti épülete elé. A november 30-i elbocsájtások ellen tiltakoznak: három budapesti gimnáziumból nyolc tanárt rúgtak ki azonnali hatállyal. A szervezők szerint több ezren lehettek az eseményen – írja az Euronews.

Tovább »

A földhivatalokban is szünetel majd az ügyintézés

A legtöbb állami ügyfélszolgálathoz hasonlóan az ingatlanügyi hatóságoknál is szünetel december 22. és január 9. között az ügyintézés. Az ez idő alatt beérkezett kérelmeket a földhivatalok január 9-én dolgozzák fel, ezért az ügyfélszolgálatok legkorábban január 10-én nyitnak ki.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Makón is gyűjt szeretetcsomagokat az Alföldvíz

Az Alföldvíz az idei évben több olyan jótékonysági kezdeményezéshez csatlakozott, melyek szerény körülmények között élő Békés és Csongrád-Csanád megyei családoknak gyűjtenek adományokat. A beérkezett felajánlásokat továbbítjuk azoknak a szervezeteknek, akik megajándékozzák a rászoruló családokat – olvasható a szolgáltató honlapján.

Tovább olvasom »